Menu English

Ouders en schoolloopbaan

Samenwerken met ouders aan de schoolloopbaanontwikkeling van hun kind

Voor bovenbouw basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Om leerlingen een goede plek krijgen in de samenleving te laten vinden, is het belangrijk dat leerlingen keuzes leren maken voor (vervolg-)opleiding en toekomstig beroep. Bij LOB (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding) leren leerlingen op basis van ervaringen reflecteren op hun motieven en kwaliteiten, bedenken ze welke volgende stap zij willen zetten en wie hen daarbij kan helpen. Hoe kan het onderwijs ouders betrekken om samen te kunnen werken in de schoolloopbaanontwikkeling van leerlingen? 

Gereedschappen

Aan de slag met de publicaties

Ouders en schoolloopbaanontwikkeling

Ouders en LOB voortgezet onderwijs

Het Adviesgesprek

Regie bij de leerling

Films

Aan de slag met videovoorbeelden

Vanwege de privacy zijn niet alle films openbaar toegankelijk. Om de videovoorbeelden te kunnen bekijken heb je een wachtwoord nodig.

Vraag hier eenmalig het wachtwoord aan 

voorbeeldfilms op thema

Op een positieve manier en met een bredere agenda dan het rapportgesprek aan de slag. Hoe bespreek je met ouders (en bij voorkeur ook met de leerling) over de brede ontwikkeling van de leerling, thuis en op school?

In deze film een voortgangsgesprek met Iliass uit klas 2 van RVC de Hef over de profielkeuze. De leerling presenteert zijn eigen voortgang. Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie.

In deze film een zogenaamd MOL gesprek (een geprek tussen mentor, ouder en leering) op RVC de Hef. In dit loopbaangericht voortgangsgesprek presenteert leerling Ibrahim zelf zijn stage-ervaringen. Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie.

In deze film een rapportgesprek met Juracey uit klas 4 van RVC de Hef die gaat over de keuze voor het mbo in. Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie.

Download de kijkwijzer bij deze voorbeeldfilms 

Veel scholen klagen over het gebrek aan belangstelling van ouders voor de ouderavonden.
Ouders klagen op hun beurt dat zij de lange luisteravonden ingewikkeld vinden of niet interessant. Met dit gereedschap zijn ouderavonden anders aan te pakken, met meer interactie en een actieve rol van leerlingen en ouders.

Met de STC Group ontwikkelden we films over het werken met loopbaangerichte thuisopdrachten over de profielkeuze in de tweede klas.

In deze film een een voorbeeld van een loopbaangerichte thuisopdracht met Davney uit klas 2 van STC.
Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie.

Twee voorbeelden van een adviesgesprek met Jordy uit groep 8. Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie opgenomen.  

Twee voorbeelden van een adviesgeprek met Hakan uit groep 8. Er is een Liever niet zo, en een Zo kan het ook versie opgenomen.

Download de kijkwijzer bij deze voorbeeldfilms

Verder lezen

Contactpersoon Gereedschap Ouders en LOB - Monique Strijk

Contactpersoon Ouders en LOB en films - Mariëtte Lusse 

Contactpersoon Gereedschap Het Adviesgesprek - Rosa Rodriguez  

Terug naar De Gereedschapskist

Volledig overzicht

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen