Menu English

De ontwikkeling van M4H

Merwe-Vierhavens (M4H) transformeert van een oud havengebied naar een levendige stadswijk. Al sinds 2014 zijn CoE HRTech (destijds Kenniscentrum Duurzame HavenStad) en het onderwijs vanuit het Instituut voor de Gebouwde Omgeving nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit gebied.

Toon:

“Het is een gebied van 130 hectare, zo groot als de binnenstad, tussen stad en haven, waar havenfuncties geleidelijk verdwijnen en stedelijke functies erbij komen. Maar het gebied is nog zeker niet helemaal uitgekristalliseerd.”  
Gert-Joost Peek, lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam willen het havengebied Merwe-Vierhavens (M4H) verder ontwikkelen tot een innovatiemilieu dat optimaal wordt ingericht voor de nieuwe maakindustrie. In 2015 werd de ontwikkeling van M4H verbonden aan het innovatiemilieu op RDM; samen vormen de twee gebieden het Rotterdam Makers District. Waar de groeimogelijkheden op RDM beperkt zijn, is er in M4H nog alle ruimte.

In 2019 is het Ruimtelijk Raamwerk voor M4H vastgesteld. Dit raamwerk vertaalt de doelstellingen en ambities naar een ruimtelijk ontwikkelkader voor M4H. De ontwikkeling van M4H staat daarmee op een belangrijk scharnierpunt: van strategie- en planvorming naar uitwerking en uitvoering. De komende jaren worden voor één van de deelgebieden – de Merwehaven – het masterplan en bestemmingsplan gereed en starten vervolgens de eerste bouwactiviteiten.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen