Menu
    English

    SPRONG Familiebedrijven voor brede welvaart

    Overheid en werkgeversorganisaties roepen bedrijven op om medeverantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van maatschappelijke problemen. 99% van de bedrijven in Nederland valt onder het mkb, waarvan 70% te typeren is als familiebedrijf. Het zijn bij uitstek familiebedrijven die van nature genegen zijn om een bijdrage te leveren aan brede welvaart: ze zijn gericht op de lange termijn, sterk regionaal verbonden en kunnen hun eigen keuzes maken, omdat de familie bepaalt. De aandacht voor familiebedrijven is in onderzoek naar ondernemen voor brede welvaart relatief beperkt gebleven. Windesheim, Avans en Hogeschool Rotterdam bundelen daarom hun krachten.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    De SPRONG-groep heeft vooral het doel om het thema ‘familiebedrijven voor brede welvaart’ beter op de kaart te zetten. Hiertoe bouwen we aan een gezamenlijke communicatie-infrastructuur en onderzoeksagenda. Doel is tevens om de belangstelling voor familiebedrijven bij studenten en onderzoekers, in het brede HBO, te bevorderen. De uiteindelijke ambitie van de SPRONG-groep is om de ontwikkelde infrastructuur te verankeren een (bestaande) PPS rond de thematiek van brede welvaartcreatie door mkb-(familie)bedrijven, die ook na afloop van de subsidieperiode gecontinueerd kan worden.  

    Projectaanpak

    De SPRONG-onderzoeksgroep werkt gezamenlijk aan de volgende doelen:

    (1) het opzetten en doorontwikkelen van een geïntegreerd kennisplatform op het gebied van mkb-familiebedrijven in relatie tot de creatie van brede welvaart;

    (2) het bouwen aan de kwaliteit en professionaliteit van de onderzoeksgroep; en

    (3) het samen optrekken in profilering, netwerkversterking en het genereren van impact richting werkveld, onderwijs en wetenschap.

    Verbinding onderwijs

    Doorwerking naar en samenwerking met het onderwijs vindt als volgt plaats:

    1. Inzichten uit het onderzoek van de lectoraten worden meegenomen in de ontwikkeling van curricula;
    2. Docent-onderzoekers integreren nieuwe kennis in de eigen opleidingen en dragen die kennis ook actief uit via gastlessen, minoren, projectonderwijs en presentaties aan collega-docenten;
    3. Studenten zijn als stagiair of afstudeerder ook rechtstreeks betrokken bij lectoraatsprojecten. In de verschillende regio’s vindt doorwerking plaats naar zowel onderwijs als praktijk in living labs en ateliers.

    Resultaten

    Beoogde resultaten:

    • Doorontwikkelen naar landelijke en internationale bekendheid als dè praktijkgerichte onderzoeksgroep op het gebied van brede welvaartcreatie door familiebedrijven
    • Doorontwikkeling onderzoeksagenda
    • Thema familiebedrijven voor brede welvaart opgenomen in de relevante curricula van op zijn minst Windesheim, Hogeschool Rotterdam en Avans
    • Realiseren van duurzame (publiek-private) samenwerking, aansluitend bij reeds bestaande PPS.
    • Doorontwikkelen naar een duurzaam versterkte onderzoekscapaciteit
    • Nieuwe associate lectoren familiebedrijven en brede welvaart
    • Sterke regionale netwerken
    • Groot landelijk netwerk
    • Scholing voor partners
    • Bijhouden ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitszorg
    • Gezamenlijke visie op impact voor stakeholders (onderwijs, werkveld, wetenschap)
    • Oplevering van kennisproducten voor ondernemers en wetenschap (2 professionele en 1 wetenschappelijke publicatie per onderzoeksproject)
    • Meer kennisdeling over brede welvaartcreatie door (familie)bedrijven
    • Meer (aankomend) professionals opgeleid in brede welvaartcreatie door familiebedrijven

    Samenwerkingen

    Projectfeiten

    Looptijd: 2025-2029 (mogelijke verlenging 2033)

    Financiering: SIA SPRONG

    Lectoraat: Next Strategy

    Thema: Betekeniseconomie

    “Het is een grote uitdaging. Je bent succesvol als familiebedrijf en ineens moet alles purpose-driven, hoe doe je dat? Moet je dan vertellen wat je al wel doet? En moet je dan stoppen met bepaalde activiteiten?”

    Johan Reijenga

    Medewerkers

    betrokken bij dit project