Menu Zoeken English

O2LAB Rotterdam

Ondernemerschapsonderwijs gaat niet langer meer (alleen) om ondernemers opleiden, maar veel meer om ondernemend gedrag te ontwikkelen en studenten de bagage mee te geven die nodig is om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen gaan. Wat is er nodig om studenten hiertoe in staat te stellen, wat gebeurt er allemaal al in het onderwijs en hoe kunnen initiatieven die er zijn beter met elkaar verbonden worden en elkaar versterken?

Over het project

Projectbeschrijving

Zowel in Nederlands als in Rotterdam gebeurt er al veel op het gebied van ondernemerschapsonderwijs, maar activiteiten zijn nog veelal adhoc of per instelling georganiseerd en ook kennis en expertise is vaak te gefragmenteerd. De verbindingen tussen de verschillende instellingen bestaan, maar kunnen nog verstevigd en effectiever worden.

O2LAB Rotterdam is een platform voor de samenwerking tussen Erasmus Centre for Entrepreneurship, Hogeschool Rotterdam en andere (onderwijs)instellingen ter bevordering van ondernemerschaps- en ondernemend onderwijs in en rond Rotterdam. Het project is gericht op de verbinding van verschillende niveaus (MBO, HBO en WO) en domeinen, waaronder economie, kunst, techniek en zorg, vanuit de volgende visie: “O2LAB Rotterdam maakt impact door haar community te stimuleren om ondernemende mindset, houding en gedrag te verankeren in het DNA van alle Rotterdamse onderwijsinstellingen”.

Projectaanpak

Het project bestaat uit verschillende activiteiten gericht op de ontwikkeling van de community, de professionalisering van docenten en de verbinding van studenten van verschillende achtergronden, disciplines en opleidingniveaus. Er worden community meetings georganiseerd met docenten, managers, ondernemers en iedereen die ook maar iets met ondernemerschapsonderwijs te maken heeft, om kennis te maken, elkaar te inspireren en verbinding te zoeken. 

Twee keer per jaar wordt er een Train-deTrainer georganiseerd voor docenten die meer uit hun onderwijs willen halen en verder worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals bootcamps, co-labs en innovation challenges, waar studenten van verschillende opleidingen en onderwijsniveaus elkaar kunnen ontmoeten.


Verbinding onderwijs

Het project is gericht op de verbetering van de samenwerking binnen het onderwijs, tussen verschillende domeinen, onderwijsinstellingen en opleidingsniveaus evenals de beroepspraktijk in Rotterdam. Alle activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van een ondernemende mindset, houding en gedrag; niet alleen die van studenten, maar ook die van docenten, medewerkers en ondernemers.

(Beoogde) resultaten

Een gezamenlijke visie op ondernemerschapsonderwijs in de regio, een “joint venture” van Rotterdamse onderwijsinstellingen die de activiteiten van O2LAB voort kan blijven zetten en de community kan blijven ondersteunen van docenten, medewerkers en ondernemers, die zich in blijft zetten voor de verankeren van een ondernemende mindset, houding en gedrag in het DNA van alle Rotterdamse onderwijsinstellingen.

Samenwerkingen

Projectfeiten

  Looptijd: 2021 - 2022

 Financiering: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 

 Lectoraat: 

 Thema: Leiderschap

Komt nog

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen