Menu
    English

    Philine Berns MSc

    Docent-onderzoeker

    Philine Berns werkt sinds 2014 vanuit de opleiding Logopedie als onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie.

    Philine Berns is haar loopbaan begonnen als logopedist. Zij heeft tot 2008 gewerkt in verpleeghuizen en revalidatiecentra in Rotterdam en Breda. Dit werk heeft zij gecombineerd met lesgeven bij de opleiding logopedie. Haar specifieke interesse, zowel in de logopedische praktijk als in het onderwijs, is altijd uitgegaan naar afasie, een taalstoornis die het gevolg kan zijn van neurologisch letsel. Samen met Dr. Sandra Wielaert heeft zij twee boeken gepubliceerd over afasietherapie Status Afasietherapie, gevalsbeschrijvingen uit de klinische praktijk en Status Afasietherapie. Nieuwe gevalsbeschrijvingen uit de klinische praktijk. In deze boeken zijn casusbeschrijvingen opgenomen over de logopedische behandeling van personen met afasie. In 2015 hebben Sandra en Philine voor het tweede casusboek de Branco van Dantzig-prijs ontvangen.

    In 2010 is Philine afgestudeerd als gezondheidswetenschapper (zorgmanagement). Nadien was zij voorzitter van de ontwikkelgroep van de evidence based logopedische richtlijn Diagnostiek en behandeling van afasie bij volwassenen.   

    Sinds 2014 werkt Philine als onderzoeker bij kenniscentrum zorginnovatie. Zij combineert de functie van onderzoeker bij het kenniscentrum met die van hogeschooldocent bij de opleiding logopedie. Samen met een collega van de opleiding logopedie schreef zij het hoofdstuk ‘grondslagen van de logopedie’ in Dialoog. Een theoretisch en praktisch perspectief op de beroepsrollen van de logopedist. Op landelijk niveau was Philine betrokken bij het ontwikkelen van het Opleidingsprofiel Bachelor Logopedie Nederland.

    Philine’s werkzaamheden binnen het kenniscentrum vallen onder het lectoraat Zorg voor Communicatie.

    Huidige werkzaamheden

    Momenteel werkt Philine aan project Con-tAct. In dit project is Training Con-tAct ontwikkeld, in samenwerking met Judith Oostveen uit Radboudumc en Nicole Jünger uit OLVG. Dit is een conversatietraining voor zorgprofessionals die werken met personen met afasie. Daarnaast is Cursus Con-tAct ontwikkeld, een nascholingscursus die als doel heeft dat logopedisten Training Con-tAct in hun eigen zorgorganisatie kunnen aanbieden aan hun collega-zorgprofessionals. Het effect van Training Con-tAct is onderzocht in Rijndam Revalidatie Rotterdam. De volgende stap in dit project is de implementatie in het onderwijs van de opleiding logopedie en andere zorgopleidingen van Hogeschool Rotterdam. Een publicatie over het effect van Training Con-tAct op de communicatie tussen studenten logopedie en personen met afasie, is in voorbereiding (Nikkels, Berns, Brinkman & Neijenhuis).  

    Naast project Con-tAct is Philine als onderzoeker betrokken bij het project ‘zie en hoor de cliënt’. In dit project, dat wordt geleid door Zuyd Hogeschool, worden PROM-vragenlijsten herontworpen, zodanig dat deze beter begrijpelijk zijn voor mensen met  communicatiestoornissen ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel.

    Minors

    Betrokken bij de volgende minors

    Project(en)

    Van Philine Berns MSc

    Publicatie(s)

    Van Philine Berns MSc