Menu Zoeken English

Philine Berns MSc

Onderzoeker

Philine Berns werkt sinds 2014 vanuit de opleiding Logopedie als onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie.

In eerste instantie heeft zij gewerkt aan de ontwikkeling van de Evidence-Based logopedische richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van afasie bij volwassenen’. Deze richtlijn is in november 2015 gepubliceerd op het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

Philine begeleidt regelmatig (groepjes en individuele) studenten die tijdens (afstudeer- of minor)projecten een onderzoek doen dat is gerelateerd aan de richtlijn afasie.

Op dit moment ontwikkelt Philine (in samenwerking met onder andere Judith Oostveen van  Radboudumc Nijmegen en Nicole Jünger van OLVG Amsterdam) Training Con-tAct, een communicatietraining voor zorgprofessionals met als doel dat de communicatie met mensen met afasie in een zorgorganisatie beter verloopt waardoor mensen met afasie beter kunnen deelnemen aan hun zorgproces. Er wordt ook een cursus ontwikkeld, Cursus Con-tAct, waarin logopedisten leren hoe zij Training Con-tAct kunnen geven in hun eigen zorgorganisatie. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het effect van de training.

Philine’s werkzaamheden binnen het kenniscentrum vallen onder ‘Zorg voor Communicatie’ van lector Karin Neijenhuis.

Opleiding logopedie

Als hogeschooldocent is Philine betrokken bij de opleiding logopedie. Haar vakinhoudelijke aandachtsgebied is afasie, maar momenteel is Philine vooral betrokken bij curriculumonderwerpen die vakoverstijgend zijn, zoals het schrijven van een 'critically appraised topic’ en de werkgroep Evidence-Based Care.

Philine is lid van de landelijke werkgroep die het Logopedisch competentieprofiel herziet.

Overige activiteiten

Philine heeft samen met Dr. Sandra Wielaert twee boeken gepubliceerd over afasietherapie, in 2003 Status Afasietherapie, gevalsbeschrijvingen uit de klinische praktijk en in 2014 Status Afasietherapie. Nieuwe gevalsbeschrijvingen uit de klinische praktijk. In deze boeken zijn casusbeschrijvingen opgenomen, beschreven door logopedisten die ervaren zijn in de logopedische behandeling van personen met afasie. In november 2015 hebben Sandra en Philine voor het tweede casusboek de Branco van Dantzigprijs ontvangen.  

Achtergrond

Philine Berns heeft tussen 1982 en 2008 gewerkt als logopedist/afasietherapeut in verpleeghuizen en revalidatiecentra in Rotterdam en Breda. Zij behandelde cliënten/patiënten die, meestal als gevolg van een CVA, last hadden van de gevolgen van afasie, dysartrie en/of dysfagie.

In 2010 heeft zij bij de Erasmus Universiteit Rotterdam de master Zorgmanagement bij het instituut Beleid en Management van de Gezondheidszorg (iBMG) afgerond. Haar masterscriptie had als titel ‘Richtlijnen in de logopedische praktijk: goede aanbevelingen, goede zorg?’

Minors

Betrokken bij de volgende minors

Project(en)

Van Philine Berns MSc

Publicatie(s)

Van Philine Berns MSc

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen