Ga direct naar de content

Dr. Maarten Schmitt

Lector Bewegen naar Gezondheid

Maarten Schmitt is sinds juni 2016 lector Bewegen naar Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in het hoger gezondheidszorgonderwijs, met name in de fysiotherapie.

Over Maarten Schmitt

Maarten Schmitt voltooide zijn masteropleiding Fysiotherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij promoveerde in 2010 aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht op het proefschrift 'Understanding Functioning and Health in Patients with Whiplash Associated Disorders'. Hij combineerde zijn werk als fysiotherapeut lange tijd met lesgeven op Hogeschool Utrecht.

Lectoraat Bewegen naar Gezondheid

Onderzoek naar de gevolgen voor het bewegend functioneren van mensen met chronische aandoeningen

Maarten Schmitt Schmitt gaat, met name vanuit het vakgebied fysiotherapie, onderzoek doen naar bewegingsproblemen van mensen en factoren die positief bijdragen aan verbetering van de bewegingsproblemen. Belangrijke zorgvraagstukken zijn de toename van mensen met (vaak meerdere) chronische aandoeningen en het aantal mensen met een ongezonde leefstijl. Het onderzoek binnen zijn lectoraat is verdeeld in vier thema's:

  • (On)gezond gedrag in relatie tot bewegen
  • Bewegend (dis)functioneren ('disability')
  • Chronische (muscoskeletale) pijn
  • Methodologie van fysiotherapeutisch onderzoek

Het onderzoek sluit aan bij het beleid van de gemeente Rotterdam om de gezondheidstoestand van haar bevolking te verbeteren. Het stimuleren van mensen om meer te gaan bewegen, is bewezen effectief. De belemmeringen betreffen vooral motivationele factoren, gebrek aan kennis en inzicht, fysieke factoren en omgevingsfactoren. Het onderzoek richt zich daarom enerzijds op de vraag hoe bewegingsproblemen bij mensen met chronische aandoeningen verminderd kunnen worden, zodat mensen beter functioneren in het dagelijks leven. Anderzijds richt het onderzoek zich op de vraag hoe mensen met een ongezonde leefstijl aangezet kunnen worden om te gaan bewegen, waardoor het risico op gezondheidsproblemen afneemt. Doelstelling is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidstoestand van de Rotterdamse bevolking. 

Het lectoraat Bewegen naar Gezondheid is verbonden aan de onderzoekslijn Evidence-Based Care van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Onderwijs

Het onderzoeksprogramma wordt in nauwe samenwerking met fysiotherapiepraktijken in de Rotterdamse regio alsook met de bachelor- en masteropleiding Fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam opgezet en uitgevoerd. Uitkomsten en implicaties van het onderzoek zullen direct worden toegepast in de onderwijsprogramma’s. Ook zet de lector zijn kennis en kunde op dit thema in bij andere relevante projecten van het kenniscentrum.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.