Menu English

Dr. Jacques Hens

Lector Innovatie Laboratorium en Point of Care Technologie

Jacques Hens is als lector Innovatie Laboratorium en Point of Care Technologie aangesteld bij Kenniscentrum Zorginnovatie.

Jacques Hens studeerde in 1990 af als medisch bioloog aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1994 op het Proefschrift Phosphoprotein B-50/GAP-43 in calcium-induced exocytosis from permeated nerve terminals. Als post-doc neurochemie specialiseerde hij zich in het moleculaire mechanisme van neurotransmitter afgifte bij leren- en geheugenprocessen.

In 1997 maakte Jacques de overstap naar de laboratoriumgeneeskunde. Zijn opleiding tot geregistreerd klinisch chemicus rondde hij af in het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium (KCHL) van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. In 2001 begon Jacques als laboratoriumspecialist klinische chemie en medisch manager van het medisch laboratorium, afdeling bloedafname en trombosedienst in het Hofpoort ziekenhuis in Woerden. In deze periode stond hij aan de wieg van, en publiceerde hier ook over, de regionale introductie van het zelfmanagement van patiënten bij de trombosedienst, die met vingerprik en het zelf point-of-care meten van de PT-INR de regie krijgen over hun eigen antistollingsbehandeling.

Sinds 2009 is Jacques als klinisch chemicus en medisch leider van het KCHL van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en opleider B klinische chemie in samenwerking met het KCHL van het Erasmus MC. Onder zijn aandachtsgebieden bevinden zich o.a. point of care technologie, de automatisering en robotisering van het laboratoriumproces, bloedtransfusie en moleculaire biologie. Daarnaast is Jacques actief in de landelijke (NHG/NVKC/NVMM/SAN) werkgroep LESA laboratoriumdiagnostiek voor de huisartsgeneeskunde en als vakdeskundige betrokken bij de Raad voor Accreditatie.

Promotieonderzoek

Jacques Hens promoveerde in 1994 op het onderzoek naar het moleculaire mechanisme van de afgifte van verschillende soorten neurotransmitters (= chemische signaalmoleculen) in de hersen bij leren- en geheugenprocessen aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Geneeskunde.

Volg Jacques Hens

Op social media

 LinkedIn

 

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen