Menu
    English

    Ontwikkel een visie op de rol van taal in de opleiding en formuleer opleidingsspecifiek taalbeleid

    Aan alle keuzes die een team maakt ten aanzien van de inrichting van taalbewust onderwijs, ligt als het goed is het taalbeleid van de opleiding ten grondslag. Dat taalbeleid begint met een opleidingsvisie op taal. Een opleidingseigen visie is nodig omdat de rol van taal in de studie en in het beroep per opleiding verschilt. Daarom hangen visievorming en goed taalbeleid nauw samen met het inzicht dat een team heeft in het kenmerkende taalgebruik binnen het vakgebied / beroepsveld en in gangbare talige beroepsproducten, en in wat het met succes volgen en afronden van de opleiding vraagt van studenten op het vlak van taalvaardigheid (zie het principe ‘Verwerf als team inzicht in de taal van de studie en het beroep’). Daarnaast is ook de taalvisie op instituutsniveau - indien aanwezig – (mede) richtinggevend.

    Vanuit de eigen taalvisie kan het team werken aan taalbeleid. Het taalbeleid van de opleiding veronderstelt afstemming over de inbedding van talige taken in cursussen en toetsing, binnen een samenhangend curriculum met doorgaande leerlijnen. Bespreek dus binnen het team zaken als:

    • de opbouw in complexiteit van talige studie- en beroepstaken door vakken en leerjaren heen
    • instructie en feedback op deze taken 
      Wie geeft deze instructie en feedback, en wanneer? Wanneer worden taken geïntroduceerd, met passende voorbeelden ter illustratie? Wanneer is er aandacht voor expliciete oefening (in deelvaardigheden)? Wanneer ontvangen studenten formatieve feedback?;
    • de toetsing en beoordeling van (beroeps)taalvaardigheid
    • aanvullende ondersteuning en remediëring voor studenten met een sterk afwijkende startsituatie

    Maak verder afspraken over rollen en verantwoordelijkheden van de beroepsvakdocenten, taaldocenten en het management, en over gewenste of benodigde professionalisering.

    Good practices en Tools

    De kennisbasis Taalbewust Hoger onderwijs en deze leidraad bieden ideeën en hulpmiddelen voor het vormgeven van taalbeleid op zowel opleidings- als instituutsniveau. De leidraad bevat bovendien voorbeelden van opleidingen en instituten die al een taalbeleid hebben ontwikkeld of hieraan werken. Deze voorbeelden kunnen dienen als inspiratie, maar laten ook zien hoe het taalbeleid tot stand is gekomen (tegen welke vraagstukken of hobbels opleidingen daarbij zoal aanliepen en hoe zij daarmee om zijn gegaan) en wat aandachtspunten zijn bij het vormgeven en (vooral) in praktijk brengen van taalbeleid. 

    Aan de slag met dit uitvoeringsprincipe