Menu English

Jan Pons

Onderzoeker

Jan Pons is onderzoeker Digital Business bij Kenniscentrum Business Innovation en betrokken bij het lectoraat Digital Business.

Meer informatie

Jan Pons

Over de lector

Jan Pons (1959) is opgeleid als analytisch chemicus aan het Van 't Hoff-instituut Rotterdam. Na enkele jaren gewerkt te hebben in laboratoria werd hij in 1990 voor een internationale softwareproducent verantwoordelijk voor sales, marketing en management. Stapte in 1996 over naar KPN Multimedia waar hij businessplannen beoordeelde op haalbaarheid maar ook de uitvoering daarvan op zich nam.

Startte in 1998 zijn eigen online marketing bedrijf dat hij in 2011 verkocht. Ondernemerschap, innovatie en new business zijn de rode draad in zijn zakelijke leven.

Kwam in 2013 terecht bij Van Dorp Zorg en Welzijn, een startup van Van Dorp Installaties, met als doel domotica oplossingen te ontwikkelen om ouderen te ondersteunen langer zelfstandig thuis te wonen. In de rol van Business Developer was het zijn taak de oplossing onder de aandacht te brengen van de landelijke VVT instellingen en woningcorporaties.

De belangrijkste les: ontwikkel geen oplossingen vanuit technische mogelijkheden maar door helder te krijgen welk probleem opgelost moet worden.

Achtergrond

Tussen 2014 – 2017 gaf hij namens Stichting IJsselwijs/Parasolgroep invulling aan het Langer Thuis Arrangement ‘Thuistechnologie’ van de gemeente in het gebied IJsselmonde met de Keuzegids Thuistechnologie voor consument en professional als resultaat. In 2018 begon hij bij Kenniscentrum Business Innovation, Hogeschool Rotterdam Senior Onderzoeker binnen het lectoraat digital business naar kansen van digitalisering voor de regionale zorg- en welzijnsorganisaties met nadruk op implementatievraagstukken. Jan is een enthousiaste en gedreven ambassadeur en implementator van e-health en zorg op afstand. Een mooie combinatie van een bedrijfskundige achtergrond en een hart voor de zorg.

 Relevante opleidingen

  • HBO/HTS - Van 't Hoff-instituut Rotterdam, Analytische- en organische chemie
  • The fundamentals of  Finance and Accounting for Non-Financial Managers
  • Governance University - De Authentieke en Effectieve Commissaris
  • Health Innovation school Rotterdam
  • Health Transformation Community

In 2016 startte hij met een logopedist online therapieplatform voor de behandeling van mensen met afasie door logopedisten. 

In 2017 was hij mede-initiatiefnemer van Stichting Rotterdam eHealth Agenda. Gestart als opdracht van de gemeente Rotterdam en sinds 2020 een zelfstandige stichting die uitvoering geeft aan Life Sciences & Health 010 Programma, Nota Publieke Gezondheid 2016 – 2020 en Transitie010. De Rotterdam eHealth Agenda is een netwerkorganisatie met een eigen agenda die de toepassing van e-health stimuleert en ondersteunt in nauwe samenwerking met de zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Rotterdam.

Jan is een van de vier kartrekkers van de beweging Transitie010 waarin regionale samenwerkingspartijen versterkt door een netwerk van koplopers, experts en ervaringsdeskundigen uit alle geledingen van welzijn en zorg in de regio met energie en motivatie werken aan de gezamenlijke uitdagingen in de regio.

Jan is onbezoldigd lid van de Raad van Toezicht van de Rotterdamse Douwers, een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan maar hulp bieden aan Rotterdamse jongeren die in hun eigen omgeving niet de ondersteuning vinden die ze nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van hun netwerk. 

 

Onderzoeker

Jan gaat zich bezighouden met de Health Technology Assessment (HTA). HTA is een multidisciplinaire vorm van beleidsanalyse die de medische, sociale, ethische en economische implicaties bestudeert van ontwikkeling, verspreiding en gebruik van innovaties in de zorg. HTA behelst een systematische evaluatie van eigenschappen en effecten van zorginnovaties, zich richtend op zowel de directe en bedoelde als op de indirecte en onbedoelde effecten van deze innovaties, met als doel om te komen tot geïnformeerde en gedegen besluitvorming.

Veel zorginnovaties mislukken of realiseren niet de gewenste resultaten. Met de inzet van de HTA wordt bijgedragen aan de succesvolle implementatie van zorginnovaties en kennis opgedaan voor onderwijs en praktijk. Het doel is de ontwikkeling van een implementatiecanvas om zorg- en welzijnsorganisaties te helpen met implementatievraagstukken.

Verbinding met het onderwijs

De Health Technology Assessment is per definitie multidisciplinair en worden de waarden voor belanghebbende op verschillende manieren bepaald. Veel opleidingen kunnen bijdragen aan het bepalen van waarden vanuit verschillend eperpsectieven.

Helaas mislukken te veel innovaties in de zorg en ik wil graag mijn bijdrage leveren om de slagingskans te vergroten door de werelden van onderzoek en praktijk met elkaar verbinden om de implementatie van kennis in praktijk, beleid en onderwijs te bevorderen en daarmee de zorg voor patiënten en burgers te verbeteren.

Jan Pons Onderzoeker

Volg de onderzoeker

Op social media

Project(en)

Van Jan Pons

Publicatie(s)

Van Jan Pons