Menu English

Jako van Slooten

Docent-onderzoeker

Als onderzoek docent is Jako betrokken bij research projecten op het gebied van Product-as-a-Service. De opgedane kennis verwerkt hij in zijn reguliere lesprogramma, waaronder de minor International Sustainable Finance & Management.

Meer informatie

Over de docent-onderzoeker

Jako van Slooten (1966) is aan de Vrije Universiteit afgestudeerd als bedrijfseconoom en Register Controller (RC). Hij werkte  als CFO, Risk en Compliance Officer en Finance Process Director bij nationale en internationale ondernemingen in zeer uiteenlopende branches. Sinds  2015 is hij zelfstandig ondernemer en consultant op het gebied van risico, financieel management en duurzaamheid. Hij doceert Finance & Accounting aan Hogeschool Rotterdam en ‘enterprise risk management (ERM)’ aan de masteropleiding MRM van De Haagsche Hogeschool. Het centrale thema in zijn werkzaamheden is organisatiesturing, waarbij hij integraal denken toepast.

Als onderzoek docent is Jako betrokken bij research projecten op het gebied van Product-as-a-Service. De opgedane kennis verwerkt hij in zijn reguliere lesprogramma, waaronder de minor International Sustainable Finance & Management.

Als organisatieadviseur ondersteunt Jako ondernemers in het scherper krijgen van hun strategische agenda en de uitvoering daarvan. Ook ondersteunt Jako ondernemingsraden als adviseur bij advies- en instemmingsaanvragen en geeft hij aan ondernemingsraden trainingen op het gebied van financieel management.

Jako van Slooten is medeauteur van het studieboek Navigeren met KPI-dashboards (eerste druk 2018, tweede druk 2022), Navigeren op essentie (2020) en OR en financieel management, De geheimen voor de OR ontrafeld (2023).

Als voorzitter van de Stichting Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven Ridderkerk (SOB Ridderkerk) is Jako in zijn woonplaats Ridderkerk actief betrokken in de driehoek Gemeente, Onderwijs en Bedrijfsleven.

Als auteur is Jako als medeauteur betrokken bij een viertal boekuitgaven door Noordhoff en Vakmedianet:

  • Voor het hbo-onderwijs: Navigeren met KPI-dashboards (eerste druk 2018, tweede druk 2022)
  • Voor managers: Navigeren op essentie (2020)
  • Voor ondernemingsraden: OR en financieel management, De geheimen voor de OR ontrafeld (2023).

Als medewerker van Kenniscentrum Business Innovatie heeft Jako meegewerkt aan de publicatie ‘Controller als e-motor! Controller als onderdeel van de oplossing voor duurzame stadslogistiek’ (2022).

Docent-onderzoeker

In het voorjaar van 2022 is gestart met een onderzoek naar de financiering van de transitie naar circulariteit. Nogal wat ondernemingen hebben daar problemen mee.

In samenwerking met lectoren en onderzoekers van vier hogescholen (Hogeschool Rotterdam, Saxion, NHL Stenden en Inholland) onderzoeken wij (Maaike Lycklama à Nijeholt, Dea Knol, Jako van Slooten) namens Hogeschool Rotterdam dit probleem. De centrale vraag in het onderzoek is:

Hoe kunnen mkb-ondernemers de risico’s van hun circulaire businessmodellen beperken en hun circulaire business case zo onderbouwen dat het aantrekken van bankfinanciering met succes kan verlopen?''

De focus van het onderzoek ligt hierbij op mkb-bedrijven met circulaire ambities en circulaire mkb-bedrijven in de groeifase (scale-up fase) die het model PaaS hanteren. Om de centrale onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, zijn de volgende deelvragen geformuleerd:

  1. Welke specifieke problemen ondervinden de deelnemende mkb-bedrijven in de groeifase in de praktijk als het gaat om de toegang tot bankfinanciering voor hun circulaire PaaS-modellen?
  2. Welke oorzaken liggen aan deze problemen ten grondslag?
  3. Welke maatregelen kunnen deze mkb-bedrijven zelf nemen om de toegang tot bankfinanciering te verbeteren?
  4. Hoe kunnen deze maatregelen leiden tot een op maat gesneden handzame beslissingsondersteunende tool obv de uitgevoerde probleeminventarisatie, de identificatie van de oorzaken en de beschikbare verbetering mogelijkheden?

Inmiddels is de eerste kennisstroom en praktijkstroom fase 1 afgerond. Deze twee stromen zijn met inbreng van studenten uit de minor Int’l Sustainable Finance & Management gerealiseerd.

Dit door SIA-Raak medegefinancierde project wordt binnen het Kenniscentrum Business Innovation door het lectoraat Finance & Business Innovation.

Verbinding met het onderwijs

Jako van Slooten is betrokken bij het reguliere onderwijsprogramma van HRBS-IB. De betrokkenheid betreft het tweedejaars en derdejaars F&A studenten. Daarnaast geeft Jako les in de minor International Sustainable Finance & Management. Ook begeleidt hij regelmatig studenten met hun thesis onderzoek.

Het doel is studenten een basispakket aan kennis op financieel management mee te geven. Met deze basiskennis moet iedere student, of hij/zij nu een marketing, commerciële, organisatiekunde, logistiek, talen et cetera specialisatie heeft gevolgd, in staat zijn om een volwaardige rol in een organisatie te vervullen en een carrière op te bouwen.

De minor International Sustainable Finance and Management is bedoeld om studenten voor te bereiden op de eisen van de (financiële) functies in bedrijven en organisaties, volgens de laatste ontwikkelingen in de bedrijfspraktijk: Sustainable Finance and Financieringsbeslissingen; Duurzame investeringsbeslissingen; Management control uitdagingen met betrekking tot duurzaamheid; Duurzame rapportage en waardering.

Vooral de laatste jaren worden bedrijven geconfronteerd met aanvullende eisen en moeten ze hun bedrijfsmodellen aanpassen. Deze extra aanjagers van verandering hebben betrekking op duurzaamheid en circulariteit. Maar wat is de impact hiervan op de financiën en prestaties van bedrijven.

In de samenleving is er behoeft aan diepgaande financiële en boekhoudkundige kennis en het vermogen om innovatieve trends toe te passen. Aan die behoefte wordt met de minor een goede bijdrage geleverd door bedrijfsstudenten de benodigde vaardigheden mee te geven.

Dit wordt gedaan gedaan aan de hand van vier meer theoretische modules: “international corporate finance, valuation and corporate governance, international auditing and accounting, advanced management accounting, management control and sustainable finance & accounting and valuation”. En met twee projectmodules waarbij studenten in groepen een bestaande management uitdaging nader onderzoeken en met oplossingen komen.

 

“Ik wil het thema duurzaamheid en circulariteit met bijbehorende oplossingsrichtingen onder de aandacht van studenten en mkb-ondernemers brengen, omdat oplossingen voor een betere samenleving alleen slagen als ze passen binnen de (minimale) rendementskaders van die zelfde samenleving.”

Jako van Slooten Docent-onderzoeker

Volg de docent-onderzoeker

Op social media

    

Project(en)

Van Jako van Slooten