Menu English

Immersive Tech Week: Dankzij technologieën beter voorbereid op het werkveld

02 december 2022

In De Doelen kon je de afgelopen week een duik nemen in de wereld van Virtual Reality, Augmented Reality en Extended Reality. De Immersive Tech Week liet zien op welke manier dit soort technologieën een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

Het was een grappig gezicht. Overal waar je keek in De Doelen zag je mensen met VR-brillen op hun hoofd staan, zitten en vooral bewegen. De ene bezoeker schoot een bal in de virtuele kruising, de andere vloog door de Melkweg en weer iemand anders ging als politieagent achter boeven aan.

“Ik was even helemaal van de wereld”, verzucht een bezoekster, nadat ze met een VR-bril op heeft gemediteerd. Ze kon zelf een locatie kiezen; het werd een bos. Terwijl ze daar genoot van de stilte, werd er een geurflacon met boslucht onder haar neus gehouden. “Het was alsof ik er echt was!”

(Artikel gaat verder onder de foto)

Zo'n 2.000 bezoekers doken in de wereld van immersieve technologieën. Foto: Roy Borghouts

Dat immersieve technologieën (waarmee je wordt ondergedompeld in een ervaring) niet alleen maar fun zijn, werd overduidelijk tijdens het vijfdaagse evenement in hartje Rotterdam. Paul Huttinga en Thomas van Driel konden dat haarfijn uitleggen. Zij studeren respectievelijk Technische Informatica en Maritiem Officier aan Hogeschool Rotterdam en lieten tijdens de Immersive Tech Week zien hoe zij profiteren van Virtual Reality.

Met de zogenaamde VR Stress Game kunnen zij situaties op schepen nabootsen. Bijvoorbeeld een brand. Wat moet je dan doen in de verschillende functies die op een schip worden bekleed? Hoe moet je communiceren? Hoe kom je tot oplossingen? “Door dergelijke situaties nu al te ervaren, zijn we beter voorbereid op wat we bijvoorbeeld tijdens een stage gaan doen of wat waar we later tijdens ons werk mee te maken krijgen”, vertelt Thomas, die al twee stages aan boord van een schip heeft gelopen. “Door met VR al ervaring op te doen, kom je beter beslagen ten ijs op je stage. Ideaal.”

(Artikel gaat verder onder de foto)

Paul (links) en Thomas (midden) nemen bezoekers mee in de virtuele wereld van de zeevaart. Foto: Hogeschool Rotterdam

Het studentenduo heeft het druk tijdens de Immersive Tech Week, maar gelukkig hebben ze ook tijd om af en toe bij andere projecten te kijken. “Er zijn ongelooflijk veel bedrijven en studenten met projecten aanwezig”, zegt Paul. “Ik vind het mooi om te zien waar andere opleidingen en scholen mee bezig zijn en wat bedrijven te bieden hebben op het gebied van dit soort technologieën. Daarom ben ik blij dat we als Hogeschool Rotterdam ook een steentje kunnen bijdragen. Het is revolutionair wat hier allemaal gebeurt. Hopelijk staan we hier volgend jaar weer met nog veel meer opleidingen om ons heen.”

De Immersive Tech Week bood van 28 november tot en met 2 december een podium aan ruim honderdvijftig sprekers, meer dan honderd organisaties en ruim tweeduizend bezoekers. Het was een vijfdaags avontuur vol ervaringen, panels, rondetafelgesprekken, workshops en nog veel meer. Een inspirerende omgeving waar marktleiders, het hoger onderwijs, startups, scale-ups, investeerders, beleidsmakers, studenten en stadsbewoners zich verenigden om kennis te delen, nieuwe kansen te vinden en verbindingen te leggen.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Leden van het winnende team Octipi in opperste concentratie tijdens de hackathon. Foto: Roy Borghouts

Voor Janneke Staarink, directeur van De Doelen, en Zakia Guernina, bestuurslid van Hogeschool Rotterdam, is de achtste editie een bijzondere mijlpaal. Na zeven jaar in Amsterdam vond het internationale event namelijk voor het eerst plaats in Rotterdam. Janneke - al jaren een trouw bezoeker van het event - slaagde erin het festival naar de Maasstad te halen. “Ik had het gevoel dat we in Rotterdam dit event verder kunnen brengen, door dwarsverbanden op te zoeken met allerlei creatieve partijen, en óók door Rotterdammers erbij te betrekken. Ik ben hierover in gesprek gegaan met onder meer de gemeente, Rotterdam Partners en ook met Hogeschool Rotterdam, die ons initiatief echt hebben omarmd.”

Hogeschool Rotterdam heeft zich als Premium Partner verbonden aan het festival. De hogeschool geeft met haar bijna duizend deelnemers haar visitekaartje af met een rijk en gevarieerd programma, waarbij bezoekers uitgedaagd worden in de wereld van de nieuwe digitale dimensie te stappen. Zo was zij onder meer aanwezig met de eerste editie van de designwedstrijd ‘Student XR Awards’, presentaties van studenten, een tentoonstelling van bijzondere technologische toepassingen en design hackaton ‘The Sprint’, waarbij multidisciplinaire teams zich drie dagen buigen over uitdagingen rondom thema’s als Gezondheid, Klimaat en Duurzaamheid, Cultuur en Entertainment, Productiviteit, Inclusie en Industrie.

Zakia: “Immersive tech of immersive content kun je zien als de volgende generatie communicatiemiddelen die, omdat ze driedimensionaal zijn en de verschuiving maken van zien naar beleven, een enorme impact gaan hebben op hoe wij bijvoorbeeld de stad gaan inrichten, verbeteren en beleven. Hogeschool Rotterdam wil als kennisinstelling zorgen dat iedereen kan meedoen in dit nieuwe digitale tijdperk, dat iedereen deze digitale wereld kan vertrouwen én de regie heeft over zijn eigen digitale leven.” 

(Artikel gaat verder onder de foto)

Zakia Guernina, bestuurslid Hogeschool Rotterdam. Foto: Roy Borghouts

Dat sluit goed aan op de ambities van Rotterdam dat in 2025 voorop wil lopen als digitale stad in Nederland waar Rotterdammers vertrouwd worden gemaakt met de digitale wereld. Onder andere dit event biedt hiervoor een mooi platform, vinden Janneke en Zakia. “De ontwikkelingen op het gebied van immersive tech gaan snel en allerlei sectoren zullen er over vijf jaar heel anders uitzien. Nieuw talent is hierbij onmisbaar. Kennisinstellingen - van mbo tot hbo en universiteiten - staan voor de grote opgave studenten op te leiden tot kritische professionals die nieuwe kansen weten te benutten, en óók nadenken over de impact die dit heeft. Samen met De Doelen willen we een dialoog op gang brengen, op een open podium dat zich midden in de stad bevindt”, vertelt Zakia.

“Het zou fantastisch zijn als we ook een brug kunnen slaan naar andere delen van Europa. Niet alleen voor studenten, maar voor alle creatieve makers en vrijdenkers die op het gebied van immersive tech nieuwe dingen bedenken.” Hogeschool Rotterdam wil hierbij een voortrekkersrol vervullen. “Alle opleidingen krijgen in de toekomst te maken met een vorm van immersieve technologieën. En veel opleidingen zien nu al kansen om hun onderwijs hiermee te verrijken.”

Foto: Roy Borghouts