Menu English

Groen Licht

5 oktober t/m 24 november 2022

Het festival van Hogeschool Rotterdam dat duurzame initiatieven in de schijnwerpers zet. Op 24 november sluiten we af met een bijeenkomst voor alle studenten en collega's.

Onder de vlag van Groen Licht heeft Samen Duurzaam afgelopen oktober en november een aantal duurzame initiatieven en evenementen in de schijnwerpers gezet. Met Groen Licht willen we de reeds bestaande 'groene' bewegingen binnen Hogeschool Rotterdam versterken en verder verspreiden. Op donderdag 24 november 2022 sluiten we de reeks af met een bijeenkomst, samen met het Impact café. Dit evenement van Blue City en Hogeschool Rotterdam bestaat al langere tijd voor studenten en docenten die zich bezighouden met circulaire economie of daar graag meer over willen weten.
 
Wijnand van den Brink, lid College van Bestuur Hogeschool Rotterdam opent het programma en de presentatie is in handen van Myrna van de Water (programmamanager Samen Duurzaam).
 
Isaac Monté (Rotterdamse kunstenaar en alumnus Willem de Kooning Academie) vertelt samen met  Rebel Group over biodiversiteit en maakt daarmee de verbinding tussen de economie en de natuur. Wat is de waarde van natuur en een ecosysteem in balans? Rebel werkt aan vraagstukken van de toekomst op het gebied van duurzaamheid, transport, stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg en de sociale sector.
 
Remko van der Pluijm, docent-onderzoeker van het jaar, zal daarna ingaan op de transitie naar een nieuwe economie, waarin naast monetaire welvaart ook ecologisch welzijn en de relatie tot de ander centraal staan. Hoe kun je studenten en docenten motiveren om een rol te pakken in deze nieuwe economie?
 
Elke Slagt (onderzoeker, epidemioloog en docent verloskunde) verkent met ons duurzame oplossingen in de zorg. De sector draagt natuurlijk veel goeds bij aan de gezondheid, maar is ook één van de sectoren met de grootste ecologische voetafdruk.
 
Pim ten Broeke van Soapbox komt vertellen over de SDG-Challenge. Waarom moeten studenten daaraan meedoen?
 
Lysanne Buijs (student assistent) licht een tipje van de sluier op over de komst van GO HR. De Green Office (GO) beweging staat voor het normaliseren van duurzaamheid in het hoger onderwijs door studenten en medewerkers te empoweren zelf veranderingen teweeg te brengen.
 
We sluiten deze editie van Groen Licht af met een borrel en de kracht van lieve woorden. Een feel good moment met een compliment om in je zak te steken.

Benieuwd? Meld je dan aan via samenduurzaam@hr.nl
 
Wanneer:                          Donderdag 24 november
Waar:                                  Museumpark, Atrium
Voor wie:                           Studenten en docenten, managers, medewerkers, directeuren.
                                         Kortom voor iedereen

 
Programma:
15:00 – 15:15 uur             Inloop
15:20 – 15:30 uur            Opening door Wijnand van den Brink
15:35 – 15:50 uur            Natureconomy door Rebel Group en Isaac Monté
15:50 – 16:10 uur             Talk door dr. Remco van der Pluijm (betekeniseconomie)
16:15 – 16:35 uur             Talk door Elke Slagt -Tichelman, PhD (duurzame zorg)
16:40 – 16:50 uur            SDG Challenge door Pim ten Broeke van Soapbox         
16:55 – 17:05 uur            GO HR door Lysanne Buijs
17:10 – 17:15 uur              Afsluiting door Myrna van de Water
17:15 – 18:15 uur              Borrel

Van Groen Licht 2022 maakten deel uit: 

Onder de vlag van Groen Licht zetten wij in oktober en november een aantal evenementen in de schijnwerpers dat aansluit op de drie focusgebieden van het programma Samen Duurzaam. We willen hiermee de reeds bestaande bewegingen in de hogeschool verbinden, versterken en verspreiden.

Trashbunker's Clothes & items swap event, 10 november
Op initiatief van de eigen studenten is op de Willem de Kooningacademie een 'trashbunker' ontstaan, een plek waar materialen die niet meer gebruikt worden naartoe gebracht kunnen worden en die anderen kunnen meenemen om ze te verwerken in nieuwe kunstprojecten. Trashbunker houdt op 10 november een ruil-event. Heb je nog kleding, boeken of spullen waar je niets meer mee doet? Neem ze mee en ruil ze voor iets wat je wel kunt gebruiken! Van 16.00 u tot 20.00 u in de foyer van locatie Wijnhaven 61. Lees meer over het event.

Workshop Active Collaborative Transition, dinsdag 8 november
Interactieve sessie als aftrap van een Sustainability Living Lab, waarin we gezamenlijk onderzoeken hoe 'leren over' en de behoeften van de arbeidsmarkt op het gebied van duurzaamheid beter bij elkaar kunnen komen. De sessie gaat uit van de master Supply Chain Management, maar studenten, docenten en lectoren vanuit andere richtingen zijn welkom. De workshop is Engelstalig. Lees meer over ACT. 

Stadmakerscongres 2022, 4 november
Samen maken we de stad. Dagprogramma vol lezingen, tours, workshops en gesprekstafels over hoe we Rotterdam Zuid beter en duurzamer kunnen maken. Kom luisteren, doe mee en draag je ideeën aan! Ons Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie is aanwezig bij o.a. de klimaatwandeling met onderzoeksatelier Urban Cool Islands en de workshop over ‘verhalen vangen’ als nieuwe participatie-methode door onderzoeksatelier Luisteren naar de stad. Voor studenten is de deelname gratis. Lees meer over het congres

Next Transitionslezing, 31 oktober 
Het bedrijf Fairphone maakt de transitie naar duurzame en eerlijke grondstoffen én is een voorbeeld van duurzaam ontwerpen en ondernemen. De lezing vindt online plaats op dit Teams-kanaal van Hogeschool Rotterdam en is toegankelijk voor studenten en medewerkers. De lezing vindt plaats van 12.00 u tot 13.00 u op maandag 31 oktober, lezing door Fairphone-oprichter Bas van Abel, gespreksmoderator is Kees Klomp. 

Resilience Café, 20 oktober
Donderdag 20 oktober organiseren de studenten van Creating Resilient Cities rond borreltijd een bijeenkomst in cafésetting om ervaringen en ideeën uit te wisselen op het gebied van duurzaamheid (De voertaal is Engels).
Kijk voor informatie op de volgende pagina.

IGOTalk, 5 oktober
Woensdag 5 oktober trappen we af met de eerste IGOTalk van dit jaar waarin de focus ligt op de eerste maatschappelijke opgave uit de IGOvisie: energietransitie. 
Meer informatie: IGOtalk Energietransitie: meer dan alleen groene energie

Samen Duurzaam

'Groen Licht' is onderdeel van het duurzaamheidsprogramma Samen Duurzaam van Hogeschool Rotterdam.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen