Menu Zoeken English

Groen Licht

Online festival duurzaamheid

Met 40.000 studenten en 4.000 medewerkers hebben we als Hogeschool Rotterdam een grote impact op de stad, ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom gaan we door met een nieuwe traditie die vorig jaar is ingezet: ‘Groen Licht’, hét (nu nog online) festival voor en door studenten en medewerkers van Hogeschool Rotterdam. En dat in de Week van de Duurzaamheid.

Op donderdag 14 oktober stond alles in het teken van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo zijn er flitsende TedTalks van twee jonge keynote sprekers: Hajar Yagkoubi en Jouri Schoemaker. Bekijk hieronder het festival. 

Keynotesprekers

Panelgesprek

Onder leiding van Geert Maarse schuiven aan tafel: Hajar Yagkoubi, docenten Eveline Bijleveld, Johan Antonissen, Isabel Sole Subirats, Jill de Bruijn en manager dienst FIT Sabeth van Wijnbergen.

Zij gaan het hebben over hoe je duurzaamheid in je onderwijs kunt vervlechten en hoe we in de bedrijfsvoering duurzame stappen aan het zetten zijn. Waar liggen de kansen voor Hogeschool Rotterdam?

Over de panelleden

Eveline Bijleveld is kerndocent bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) en onderzoeker Circulair products. Als student van diezelfde opleiding won ze de Hogeschool Rotterdam Duurzaamheidsprijs. Daarna werkte zij als duurzaam productontwerper. Naast haar werkzaamheden voor IPO studeert ze momenteel af bij de Master Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties (MMI). In opdracht van het instituut Engineering & Applied Sciences onderzoekt zij hoe innovatie en duurzaamheid beter gefaciliteerd binnen het techniek domein kunnen worden. Ook is Eveline nog steeds betrokken bij veel duurzame studentenprojecten.

Johan Antonissen werkt sinds het afronden van zijn bachelor Werktuigbouwkunde en master Sustainable Energy Technology bij Hogeschool Rotterdam. Bij de opleiding Maritieme Techniek coördineert Johan de minor Waterworld.  In deze minor maken de studenten kennis met de energietransitie op de Noordzee door de ontwikkeling van een productieplatform voor waterstof die wordt aangedreven door windenergie. Door het grote succes van de minor Waterworld is er de mogelijkheid ontstaan voor het ontwikkelen van een platform energietransitie op Hogeschool Rotterdam. Dit platform, genaamd ‘Transitielab’ is sinds begin 2020 in ontwikkeling en is juli 2021 in een stroomversnelling gekomen door de toekenning van een flinke subusie van de MRDH. 

Sabeth van Wijnbergen is manager Services bij de dienst Faciliteiten en Informatietechnologie (FIT) van Hogeschool Rotterdam. De afdeling Services kom je als student of medewerker spreekwoordelijk tegen als je koffie haalt bij de automaat en je bekertje weggooit, een broodje haalt in het restaurant of je handen afdroogt na je toiletbezoek. Sabeth maakt zich hard om samen met haar team de werkzaamheden en voorzieningen van FIT verder te verduurzamen. Dit doet zij bij voorkeur samen met studenten van de hogeschool.

Isabel Solé Subirats "If you read the news, it is impossible to deny that our way of living is destroying the very environment that fosters life. Despite the fact that 196 parties signed the Paris Agreement in 2015 and that the effort to turn the SDG´s framework into something more than a theoretical goal, I am shocked to see how slow transition is into a fully circular economy and way of living within the planetary boundaries defined by Johan Rockström, Will Steffen and Jonathan A. Foley. I care about future generations and I feel privileged to be in a position where I can influence my students´ perspectives, either by enabling them to discover knowledge or by guiding them into questioning our values and actions as a society."

Jill de Bruijn heeft een hbo-achtergrond in bedrijfskunde en haalde haar master in Internationale Onwikkelingsstudies aan de universiteit van Wageningen. Na vele omzwervingen in zowel de commerciële als de non-profit sector werkt Jill sinds 2013 als docent voor de opleiding Bedrijfskunde van Hogeschool Rotterdam. Ze woonde van 2004 tot 2009  in verschillende landen in Afrika, o.a. in Congo en Uganda, waar ze werkte voor organisaties als Artsen zonder Grenzen. Het was daar dat ze echt begon in te zien hoe oneerlijk de rijkdom verdeeld is in de wereld. En hoe weinig we dat beseffen en waarderen hier in ‘het Westen’. De stap naar het hoger beroepsonderwijs was een logische. Jill heeft echt de wens en passie om de managers van de toekomst andere overwegingen mee te geven dan enkel winst en groei. Ethische, maatschappelijke en milieuaspecten moeten net zo hard worden meegewogen in de strategische beslissingen van organisaties. Op deze manier verzekeren zij zich in de toekomst van omzet en voortbestaan.

Over de presentator
Geert Maarse is een Rotterdamse presentator, interviewer, programmamaker en wetenschapsjournalist. 

Samen Duurzaam

'Groen Licht’ is onderdeel van het duurzaamheidsprogramma Samen Duurzaam van Hogeschool Rotterdam. Kijk, luister en praat mee over alles rondom de duurzame focusgebieden van Hogeschool Rotterdam: Circulaire economie, Klimaatverandering & Maatschappelijke veerkracht.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen