Menu English

Algemeen

 • Waar en wanneer start er weer een PDG-opleiding?
  Bekijk het hier

 • Hoe kan ik zo snel mogelijk een PDG-opleiding doorlopen?
  Dit is afhankelijk van werkervaring en genoten opleidingen. Master/universitair opgeleide deelnemers met leservaring gaan sneller door de opleiding dan bijvoorbeeld deelnemers met een mbo-plus opleiding/met assessment hbo werk- en denkniveau, maar zonder leservaring.
 • Welke onderwerpen worden in de PDG-opleiding behandeld?
  Alle onderwerpen die ervoor zorgen dat je als docent succesvol kunt zijn; pedagogische & didactische thema’s, praktijkgericht onderzoek naar actuele thema’s in het mbo. We oefenen ook veel vaardigheden, zoals gesprekstechnieken.

 • Welke vrijstellingen worden in een PDG-opleiding verleend?
  Voor deelnemers met een PABO opleiding, SPH/MWD, Master SEN, Master Leren & Innoveren, Master Pedagogiek gelden vrijstellingen, waardoor zij het programma sneller kunnen doorlopen (variërend van enkele weken tot enkele maanden). Je hoort hierover meer tijdens het intakegesprek.
 • Waarom wordt er geen verkorte PDG-opleiding meer aangeboden?
  We werken nu met een flexibel programma, waarbinnen al naar gelang vrijstellingen een opleiding van minimaal 9 maanden tot een standaard programma van max. 18 maanden wordt doorlopen.

 

Instroom/Intake

 • Wat zijn de minimale instroomeisen voor PDG-opleiding?
  - Je hebt een HBO of WO opleiding
  - Je hebt een MBO 4 opleiding, aangevuld met een positief resultaat van een  assessment hbo werk- en denkniveau.
  - voor alle deelnemers geldt dat zij werkzaam zijn als docent bij een mbo-instelling, voor minimaal 0,4 fte aanstelling. Daarnaast geven zij minimaal 8 uur per week les.
 • Waar kan ik een assessment hbo werk- en denkniveau doen?
  Bij een COTAN gecertificeerd assessmentbureau (https://www.cotandocumentatie.nl/). In de meeste gevallen hebben werkgevers contacten met dergelijke bureaus.
 • Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?
  Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding. Circa 6 weken voorafgaand aan de startdatum van de opleiding volgt een uitnodiging voor een intakegesprek.

 

Vervolg na de PDG

 • Ben ik bevoegd of bekwaam als ik de PDG-opleiding heb afgerond?
  Na de PDG word je bekwaam verklaard door het bestuur van een mbo-instelling. Je kunt met een PDG aan het werk in het mbo op alle niveaus in heel Nederland. De PDG geldt alleen voor docenten die werken in het mbo. Let op het PDG is geen tweedegraads lerarenopleiding. De tweedegraads lerarenopleiding leidt tot een brede bevoegdheid voor (v)mbo en onderbouw Havo/vwo.
  Meer informatie hierover vind je via deze link

 

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen