Menu English

"Je zit hier op je plek als je houdt van techniek en het oplossen van complexe vraagstukken’’.

Anouska Looijen van de opleiding Werktuigbouwkunde

Wat vind je leuk aan het studeren van Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam?

De hogeschool biedt een ruim aanbod aan opleidingen. Er is voor ieder wat wils. En als je dan uitkomt bij Werktuigbouwkunde, een van de meest technische opleidingen die aangeboden wordt op het HBO, ja dan zit je wel goed op je plek als je interesse hebt voor techniek en elektronica.

Het leuke aan de opleiding is dat je van allerlei vakgebieden wat meekrijgt. Je bent tekenaar, rekenaar, werkplaatsmedewerker of werkvoorbereider. De opleiding is breed opgezet, zodat je tijdens je studie ontdekt wat jouw interesses nu precies zijn. In het derde jaar zul je jezelf gaan specialiseren in één van de aangeboden richtingen: mechatronica, energietechniek of constructie. Dit doe je tijdens je stage, maar ook met de keuze voor projecten en je minor. Blijkt de gekozen richting je toch niet helemaal aan te spreken? Geen probleem! Dan wissel je net zo makkelijk naar een ander onderwerp.

Student Anouska bij schaarbank

Wat mij enorm aanspreekt is de fijne sfeer binnen de opleiding op de hogeschool. Er heerst een informele sfeer. Docenten staan altijd open voor een praatje. Ze staan voor je klaar wanneer je vragen hebt en vinden het leuk om mee te doen aan activiteiten die door de studieverening Hysteresis worden georganiseerd. Na de les kun je de docent even aanspreken als je een vraag hebt, of je kunt docenten bereiken via de e-mail of chat. Studenten onderling helpen elkaar wanneer je vastloopt met vakken. Daarnaast kun je altijd aankloppen bij een van de peercoaches.

De reden achter de goede sfeer is omdat je met medestudenten in een klas zit die vergelijkbare interesses hebben: de techniek. Daarnaast ben je aan het studeren, je bent bezig voor je toekomst en je bent je aan het voorbereiden op het werkveld. Je zal met vrienden leuke dingen gaan doen en genieten van het studentenleven.

Wat vind je minder leuk?

De opleiding Werktuigbouwkunde is hard werken. Houd je je stof niet bij, dan zal je de tentamens niet allemaal halen. Als dit het geval is met veel tentamens, heb je tijdens de hertentamenweek ineens extra veel in te halen. Je gaat achterlopen met de vakken omdat je stof van eerdere vakken nog niet beheerst, wat resulteert in meer herkansingen. Zorg dat je op tijd begint, anders raak je echt in de knoop.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd bij Hogeschool Rotterdam?

Wees vooral jezelf. Je zit in een klas met mensen die dezelfde interesse hebben. Je gaat veel vrienden maken. Iedereen wordt geaccepteerd zoals die is, dus wees gewoon jezelf en wees trots op wie je bent!

Heb je tips voor studenten die hier gaan studeren?

Zorg ervoor dat je op tijd begint met leren voor tentamens, doe naast school zat leuke dingen met klasgenoten (paintballen, bowlen, pak een terrasje, uiteten, verzin iets anders leuks). Geniet van je studententijd!

Wat ga je doen als je afgestudeerd bent?

Eerst een feestje vieren dat ik ben afgestudeerd! Daarna ga ik werken. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet helemaal. Het leukst vind ik om een afwisselende baan te hebben met verschillende projecten. Af en toe tekenen, soms in de werkplaats staan, dan weer eens berekeningen maken. Een andere keer een project leiden. Zo kan ik mezelf blijven ontwikkelen. Ik vind het tof om het hele proces door te kunnen maken, van idee (of opdrachtgever) tot aan het eindproduct.

Misschien wil ik ooit een eigen bedrijf starten, daar ben ik nog niet helemaal uit. Eerst maar eens werkervaring opdoen in het bedrijfsleven en daarna zie ik wel verder welke wensen ik dan heb en wat de toekomst mij te brengen heeft.

Hoe zou je in een paar woorden omschrijven wat werktuigbouwkunde leuk maakt?

Werktuigbouwkunde is een brede en afwisselende studie. Het biedt veel uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. De afwisseling van vakken, het omgaan met medestudenten die eenzelfde interesse hebben, de uitdaging die geboden wordt en de ruimte om jezelf te ontwikkelen, zorgen ervoor dat ik de opleiding Werktuigbouwkunde zo enorm leuk vind.

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen