Menu English

Review Arbeidsparticipatie Chronisch Zieken

Onderdeel van onderzoeksprogramma SPIL
Publicatiedatum: 01 januari 2007

Er is een systematisch literatuuronderzoek gedaan met als centrale vraag welke interventies effectief zijn gebleken om de arbeidsparticipatie te bevorderen van mensen met een chronische (lichamelijke) aandoening. Hiervoor is nagegaan welke interventies worden aangeboden en wat er bekend is over de effectiviteit van deze interventies.

Toon:

Voor de review is literatuurresearch gedaan in professionele elektronische databases Medline, Cinahl, Embase en PsycInfo t/m 2020. Er zijn 30 studies geincludeerd en geanalyseerd. Er zijn 3 uitkomstmaten voor arbeidsparticipatie onderscheiden: werkstatus, werkattitude en werkproductiviteit.

De resultaten lieten zien dat alle arbeidsgerichte interventies bestonden uit meerdere componenten. De kenmerken van interventies verschilden wat betreft vorm (individueel, groepsprogramma of gecombineerd), betrokken professionals (mono- of multiprofessioneel) en focus. Meta-analyses toonde een significant effect op werkstatus en werkattitude, maar geen effect op werkproductiviteit.

Concluderend toont deze systematische review een duidelijk positief effect van arbeidsrevalidatie-interventies op werkstatus en werkattitude, maar niet op werkproductiviteit. 

De resultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel:

Joan A. C. Verhoef , Marjolijn I. Bal , Pepijn D. D. M. Roelofs , Jeroen A. J. Borghouts , Marij E. Roebroeck & Harald S. Miedema (2020): Effectiveness and characteristics of interventions to improve work participation in adults with chronic physical conditions: a systematic review, Disability and Rehabilitation, DOI: 10.1080/09638288.2020.1788180.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen