Menu English

Review Arbeidsparticipatie Chronisch Zieken

Onderdeel van onderzoeksprogramma SPIL
Publicatiedatum: 01 januari 2007

Er is een systematisch literatuuronderzoek gedaan met als centrale vraag welke interventies effectief zijn gebleken om de arbeidsparticipatie te bevorderen van mensen met een chronische (lichamelijke) aandoening. Hiervoor is nagegaan welke interventies worden aangeboden en wat er bekend is over de effectiviteit van deze interventies.

Toon:

In Nederland leeft meer dan een kwart van de bevolking met een chronische aandoening. Chronische aandoeningen zijn langdurige irreversibele aandoeningen zonder uitzicht op volledig herstel. Deze aandoeningen worden vaak gekenmerkt door toenemende lichamelijke beperkingen en pijn, met als gevolg problemen in dagelijkse activiteiten. Ongeveer de helft van de mensen met een chronische ziekte ervaart lichamelijke beperkingen die de zelfredzaamheid en deelname aan activiteiten in de samenleving aantasten. Mensen met een chronische aandoening ervaren vaak problemen in de arbeidsparticipatie: ze werken minder vaak en ze werken minder uren.

De systematische literatuurstudie wordt uitgevoerd om bij te dragen aan het bieden en ontwikkelen van effectieve interventies om de arbeidsparticipatie te verbeteren van mensen met een chronische aandoening. De review onderzoekt de vraag welke (elementen van) interventies effectief zijn. Met effectief wordt bedoeld dat de interventie leidt tot participatie in betaald of onbetaald werk, dat aansluit bij de persoonlijke mogelijkheden en bijdraagt aan gezondheid en welbevinden.

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen