Menu English

Flexchair

Valideren van core-stability testen
Publicatiedatum: 01 januari 2013

Het bedrijf Veldon heeft de Rugbalans Test met de innovatieve Flexchair. Deze speciaal vormgegeven stoel heeft bij de voet en onder het zitgedeelte een kantelmechanisme, waardoor de core-stability sterk wordt aangesproken voor een juiste en actieve zithouding. Een sensor zorgt voor overdracht van gegevens over bewegingen met de Flexchair naar een database. Via feedback via het beeldscherm van een laptop of TV kan een proefpersoon de bewegingen van de romp visualiseren en de aansturing daarvan proberen te verbeteren.

Toon:

Er zijn diverse testen ontwikkeld om de core-stability van een proefpersoon te beoordelen, die samenhangen met bepaalde buik- of rugspiergroepen die nodig zijn om bepaalde (test)bewegingen uit te voeren. De Flexchair staat inmiddels in zo’n 150 fysiotherapie praktijken en ook in een aantal grote bedrijven waar veel kantoorwerk wordt uitgevoerd is de stoel geïntroduceerd. De testen en overall score van de Flexchair zijn echter tot op heden onvoldoende gevalideerd.

Projectbeschrijving

Het doel van de opdracht is om de interne en externe validiteit van de core-stability testen met de Flexchair vast te stellen door middel van onderzoek onder circa 200 gezonde proefpersonen in de leeftijd van 20-70 jaar.

De Flexchair kent 6 basisteksten, waarbij de kwaliteit van een herhaald uitgevoerde romp- en bekkenbeweging in richting, duur en eindstand wordt vastgelegd. De studenten nemen deel aan een training om achtergrondinformatie te krijgen en om de testen goed te kunnen uitvoeren. De interne samenhang en consistentie van gegenereerde data bij bepaalde bewegingen en de samenhang tussen de uitslagen van verschillende bewegingen zal worden geanalyseerd. Tevens wordt de externe validiteit vastgesteld d.m.v. associatie met gestandaardiseerd uitgevoerde core-stability testen en door proefpersoon in te vullen functielijsten (StartBack Questionnaire en Quebeck Disability Questionaire). Zo mogelijk zullen bij een deel van de proefpersonen ook EMG-metingen worden uitgevoerd. Er zal gebruik worden gemaakt van een gestandaardiseerd meetprotocol. Na afronding van alle metingen zullen met behulp van een methodoloog en de lector van het Kenniscentrum Zorginnovatie statistische analyses worden uitgevoerd.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen