Menu English

Smaaksturing bij oncologie

Selectieve smaaksturing als zelfzorginterventie voor ambulante kankerpatiënten met smaakhandicaps door chemotherapie

Dit onderzoek gaat over het aanbieden van maaltijden op maat gemaakt voor patiënten met smaakverlies als gevolg van de chemotherapie. De selectieve smaaksturing heeft als doel dat maaltijden weer smaken.

Over het project

Introductie

Eén van de mogelijke neveneffecten van een oncologische behandeling is; smaakverlies. Het gevolg daarvan: geen eetlust meer, niet meer kunnen genieten van de maaltijd en daardoor vaak onvoldoende gevarieerd eten. Dat kan tot gevolg hebben dat men onvoldoende (gezond) eet en ongewenst afvalt. Terwijl het juist in deze periode noodzakelijk is om voldoende sterk te blijven om de behandeling vol te kunnen houden. Dit onderzoek gaat over het aanbieden van maaltijden op maat gemaakt voor patiënten met smaakverlies als gevolg van de chemotherapie. De selectieve smaaksturing heeft als doel dat maaltijden weer smaken.

Projectbeschrijving

Aanleiding

Al eerder werd door middel van selectieve smaaksturing met succes, in België in het Center for Gastrology, een passende oplossing gevonden. Deze oplossing is nu ook in Nederland beschikbaar voor oncologische patiënten. In woonzorgcentrum Frankeland in Schiedam is het “Smaakcentrum Consult en Coaching Frankelandgroep’’ geopend. In dit centrum zijn twee chefs Gastro-engineering werkzaam die patiënten graag helpen om de smaak van hun eigen bereide maaltijden aan te passen. Zij worden ondersteund door een team van deskundigen (zorgprofessionals, culinaire specialisten, bio-ingenieurs en diëtisten) en staan in nauw contact met universitaire instellingen.

Doel

Deze studie gaat over de effecten van selectieve smaaksturing van maaltijden voor ambulante patiënten met smaakhandicaps door chemotherapie. De selectieve smaaksturing heeft als doel de maaltijden weer als lekker te laten ervaren door kankerpatiënten ondanks hun smaakhandicap. De hypothese is (1) dat de kwaliteit van leven tijdens de chemotherapie verbetert en (2) dat de voedselinname optimaler is dan zonder toepassing van selectieve smaaksturing van gerechten.

Projectaanpak

De patiënt krijgt een smaaktest. Aan de hand van deze test wordt door de speciaal hiervoor opgeleide chefs een individueel smaakprofiel opgesteld. Na het afnemen van de test ontvangt de patiënt gepersonaliseerde recepten, die thuis gekookt kunnen worden. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en de ingrediënten kunnen bij de gebruikelijke supermarkt gekocht worden. Wekelijks staan de chefs in contact met de patiënten om verdere begeleiding te geven en bij te sturen, waar dat nodig is. De gepersonaliseerde recepten zijn qua maatvoering ook toepasbaar op andere gerechten. Zo smaken de maaltijden weer lekker en wordt ongewenst gewichtsverlies of ondervoeding voorkomen.

(Beoogde) resultaten

  • Wetenschappelijk bewijs over het effect van gepersonaliseerde maaltijden op het algemeen welbevinden, voedingsinname en op alle aspecten van kwaliteit van leven van patiënten.

Samenwerkingen

In het onderzoek doen studenten van de Minor Oncologie onderzoek naar de rol van de verpleegkundige in het ondersteunen van oncologische patiënten met reuk- en smaakstoornissen.

Samenwerkingspartners

  • Center for Gastrology
  • Three River Delta
  • Frankelandgroep

Projectfeiten

Looptijd

2021 -  2023

Financiering

 

Lectoraat

Lectoraat Functiebehoud bij ouderen in levensloopperspectief

Medewerkers

betrokken bij het project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen