Over het project
Projectbeschrijving
Er worden onder dit initatief meerdere projecten uitgevoerd. Hieronder in een visual weergegeven.
In de kern van de cirkel staat zingeving: zinvol ouder worden en zijn is het uiteindelijke doel. De projecten en activiteiten binnen het Programma Ondersteuning Langer Thuiswonende Ouderen dragen bij aan het formuleren van een nieuw perspectief op ouder worden en zijn gericht op de krachten van ouderen en hun bijdrage aan onze samenleving.
In de cirkel en om deze kern heen staan de thema’s die volgens de ontwikkelraad goede aanknopingspunten bieden voor het vormgeven van concrete projecten. In de cirkel zijn langs de randen de projectrichtingen opgenomen: - Substitutie van zorg (breed palet van alternatieven voor en aanvullingen op het zorgaanbod, inclusief mantelzorg en de zorg die burgers onderling organiseren) - Diversiteit zichtbaar maken - Normaliseren van het gesprek over levensloop/ ouder worden.
Tot slot zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:
- Projecten zijn bij voorkeur gericht op preventie (waar mogelijk het voorkomen van verminderde zelfstandigheid).
- Projecten dragen bij aan verandering van beeldvorming in de richting van inclusief volwaardig oud worden.
- Projecten leiden tot de uitwisseling van kennis en ervaring in leergemeenschappen.
- Projecten onderzoeken de (veranderende) rol van de professional die past bij het uitgangspunt inclusief volwaardig oud worden.
- Projecten dragen bij aan ouderenparticipatie, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit binnen deze groep.
- Projecten worden vormgegeven vanuit de doelgroep en richten zich op de rol die ouderen in de samenleving kunnen en willen vervullen (ouderen zijn betrokken bij het vormgeven van onderzoek, beleid, praktijk en onderwijs).
Vraagstukken worden bekeken van vanuit fysiek, sociaal en mentaal oogpunt en de samenhang hiertussen
Verbinding met het onderwijs
Studenten worden betrokken via een afstudeeronderzoek, projectonderwijs en/of bij het ontwikkelen van kennis voor cursussen in het onderwijs van bijvoorbeeld de opleiding Social Work.
(Beoogde) resultaten
Na afronding van elk project dat valt onder de kennisagenda, wordt er een kenniscafé georganiseerd om de resultaten bekend te maken. Op dit moment wordt gedacht aan een project over ‘dementievriendelijke wijken’, methodiekontwikkeling voor de inzet van senioren als vrijwilligers en om een methodiekomschrijving ten behoeve van het vroegsignaleren van (onzichtbare, niet in beeld zijnde) ouderen in de wijk.
Er zal gewerkt worden met een lerende gemeenschap, waar professionals die meedraaien in de projecten een aanpalende organisaties aan deel kunnen nemen om kennis op te doen en om kennis te delen.
Samenwerking
Er is een samenwerkingsverband in de vorm van een Programmaraad. Aan deze programmaraad nemen deel: GGZ Zuid-Holland Zuid, Brede Raad 010, Genero, SWO Spijkenisse, gemeente Vlaardingen, Rijnmond Dokters, Welzijn Capelle, Caroline Jaarsveld, Kenniscentrum Zorginnovatie, Kenniscentrum Talentontwikkeling, Lectoraat Dynamiek van de stad van Hogeschool Inholland. Op projectbasis is het mogelijk dat andere partners uit het betrokken domein aansluiten.
Projectfeiten
Looptijd januari 2023 - december 2025 |
Financiering Het ministerie van VWS |
Lectoraat |