Menu English

Plezierige Activiteiten Methode

Voorkom somberheid bij geheugenproblemen
Publicatiedatum: 01 maart 2008

Hoe kan de Plezierige Activiteiten Methode voor mensen met dementie en hun mantelzorgers (effectief bewezen interventie) in de eerste lijn ingevoerd worden en een bijdrage leveren aan de ondersteuning van ouderen met dementie en hun mantelzorgers?

Toon:

De Plezierige Activiteiten methode bestaat uit zes huisbezoeken en telefonisch contact. Het eerste huisbezoek wordt gebruikt voor kennismaking en uitleg van het belang van plezierige activiteiten. In de volgende huisbezoeken oefent men met bezigheden.

Oudere met dementie

De begeleider bespreekt met de oudere met dementie en de mantelzorger welke bezigheden men plezierig vindt of vroeger vond en de huidige dagindeling. Daarnaast bekijkt deze de mogelijkheden die iemand nog heeft om de activiteit anders uit te voeren.

Mantelzorger

In volgende huisbezoeken wordt ook apart aandacht besteed aan plezierige bezigheden en ontspanning voor de mantelzorger, alleen of samen.

Enkele studenten hebben in tweetallen deze interventie middels huisbezoeken aan cliëntparen aangeboden, onder supervisie en begeleiding van een ergotherapeut en onderzoeker, als deelproject van de Academische Werkplaats Dementie De Zellingen. In een ander project hebben studenten aanbevelingen gedaan om de bestaande handleiding van het NIVEL aan te passen op bruikbaarheid en een aantrekkelijker lay out.

Als onderdeel van het project Academische Werkplaats Dementie I is de methode ook met twee verzorgenden dementie van De Zellingen uitgevoerd met supervisie van docent en onderzoeker. In een vervolgproject wordt aandacht besteed aan belangrijke aspecten voor werving en financiering. Aansluitend hebben twee studenten het aangepaste handboek voor de mantelzorger en handleiding voor de begeleider toegepast bij twee cliëntparen. Vervolgens zijn interviews afgenomen bij drie betrokken casemanagers uit de regio van de thuiszorgorganisaties die deelnemen aan de Academische Werkplaats Dementie II over mogelijkheden van de Plezierige Activiteiten methode voor hun cliënten.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen