Menu English

Plezierige Activiteiten Methode

Voorkom somberheid bij geheugenproblemen
Publicatiedatum: 01 maart 2008

Hoe kan de Plezierige Activiteiten Methode voor mensen met dementie en hun mantelzorgers (effectief bewezen interventie) in de eerste lijn ingevoerd worden en een bijdrage leveren aan de ondersteuning van ouderen met dementie en hun mantelzorgers?

Toon:

Veel mensen met dementie worden somber, onderzoek geeft aan dat 50% in meer of mindere mate depressief is. Ook mantelzorgers raken neerslachtig, wat hun productiviteit dan ook verlaagt. Het ondernemen van plezierige en ontspannende activiteiten kan somberheid voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat plezierige activiteiten ondernemen een positief effect kan hebben op de gemoedstoestand van hen beiden (Teri e.a., 1997; Verkaik e.a., 2005). Plezierige activiteiten ondernemen is voor iedereen belangrijk. Maar een oudere met dementie kan vaak niet meer de bezigheden doen, die hij of zij gewend was te doen. Het ondersteunen van aangepaste bezigheden is dan nodig.

Doel

In het proces van dementie is het van het grootste belang om aandacht te (blijven) besteden aan plezierige en ontspannende bezigheden. Dat is een goede investering voor de korte- en voor de langere termijn. Hiermee voorkomt men dat zorgtaken voor mantelzorgers de overhand gaan krijgen in de relatie en daarmee behoudt men energie.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen