Menu English

Richtlijn 'Afweergedrag van mensen met dementie'

Ondersteuning bij de zorg voor ouderen met dementie
Publicatiedatum: 01 november 2005

Het komt geregeld voor dat mensen met dementie bij het eten hun lepel wegslaan, eten en drinken uitspugen of hun hoofd wegdraaien. Dit afweergedrag levert in de dagelijkse verpleeghuispraktijk voor verzorgenden veel problemen op. De richtlijn 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie' kan hen ondersteunen bij de zorg voor ouderen met dementie.

Toon:

Resultaten

In januari 2009 is de richtlijn ‘Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie' gepubliceerd. Begin juni 2009 is deze richtlijn door de V&VN gelegitimeerd. De richtlijn geeft verzorgenden handvatten om afweergedrag bij eten en drinken te herkennen en samen met de bewoner, collega’s, de familie en andere disciplines te onderzoeken waarom de bewoner eten of drinken afweert. Ten slotte geeft de richtlijn aanbevelingen voor mogelijke interventies.

De kern van de richtlijn wordt gevormd door een vijfstappenplan aan de hand waarvan de verzorgenden, in overleg met anderen, proberen te achterhalen wat de oorzaak van het afweergedrag is en welke interventie(s) kunnen worden toegepast. Deze vijf stappen zijn:

  1. Probleem vaststellen: signaleren van structureel afweergedrag
  2. Gegevens verzamelen: overleg met anderen
  3. Nader onderzoek: observeren en beschrijven van het gedrag (observatieformulier)
  4. Plan van aanpak en interventies
  5. Evaluatie: vaststellen van het effect van de interventies

Producten

Een gedrukte versie van de richtlijn 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie' of van de samenvattingskaart (handig zakformaat) kunt u hier bestellen.

Presentaties

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen