Menu English

Richtlijn 'Afweergedrag van mensen met dementie'

Ondersteuning bij de zorg voor ouderen met dementie
Publicatiedatum: 01 november 2005

Het komt geregeld voor dat mensen met dementie bij het eten hun lepel wegslaan, eten en drinken uitspugen of hun hoofd wegdraaien. Dit afweergedrag levert in de dagelijkse verpleeghuispraktijk voor verzorgenden veel problemen op. De richtlijn 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie' kan hen ondersteunen bij de zorg voor ouderen met dementie.

Toon:

Om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te kunnen geven op de vraag “Wat moet je doen wanneer een bewoner met dementie eten of drinken afweert?”, is in november 2005 het door ZonMw gefinancierde project ‘Omgaan met afweergedrag bij eten drinken van mensen met dementie; een richtlijn voor verzorgenden’ van start gegaan. Twee jaar lang hebben onderzoekers van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) gewerkt aan de totstandkoming van de richtlijn 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie'.

De nieuwe richtlijn is een evidence-based richtlijn. Dat wil zeggen dat de aanbevelingen gebaseerd zijn op het best beschikbare bewijs. Hiervoor is gebruik gemaakt van een grondig literatuuronderzoek naar afweergedrag bij eten en drinken bij ouderen met dementie en de ervaringskennis van een multidisciplinaire expertgroep. Deze expertgroep bestond uit acht verzorgenden, drie cliëntvertegenwoordigers, twee verpleeghuisartsen, een psycholoog, een logopedist, een diëtist, een ergotherapeut, een ethicus en een tandarts.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen