Menu Zoeken English

Openbare les Lennard Voogt

'Complexe Pijn'

Op donderdag 26 november van 14.45 - 16.30 uur vindt de openbare les van Lennard Voogt plaats. U kunt de openbare les via een livestream op deze pagina volgen. De video van het lectoraat en de publicatie worden na de openbare les hier geplaatst.

"Mijn pijn heeft mij voorgoed veranderd. Vroeger was ik sterk en energiek. Nu voel ik mij steeds gebroken en moe. Ik zou willen dat mensen mij zouden begrijpen en dat ze me echt zouden kunnen helpen."

Aafke Visser, 28 jaar.

Pijn is normaal en een noodzakelijk onderdeel van ons leven. We stoten ons hoofd, snijden per ongeluk in onze vinger of voelen de spierpijn na het sporten. Normaal gesproken is dit geen groot probleem en nemen we een pijnstiller, plakken we een pleister of nemen we wat rust. Pijn is op die manier eigenlijk een mooi waarschuwingsmechanisme. Door pijn leren we van jongs af aan gevaar in te schatten en daardoor min of meer veilig door het dagelijks leven heen te manoeuvreren.

Hoe belangrijk en nodig pijn ook is, het leidt ook regelmatig tot grote problemen. Pijn kan blijven hangen terwijl hiervoor geen noodzaak meer is. De lichamelijk schade is hersteld, maar pijn blijft dan bestaan. Deze vorm van pijn is complex, ingrijpend, weerbarstig, moeilijk te behandelen en zorgt voor problemen op persoonlijk en maatschappelijk niveau. 

Het verbeteren van de zorg voor mensen met deze vorm van (complexe) pijn krijgt momenteel veel aandacht op beleidsmatig, wetenschappelijk, onderwijskundig en praktisch niveau. Het gezamenlijke doel is om de zorg voor mensen met pijn duurzaam te verbeteren. Tijdens de openbare les laat ik zien hoe mijn lectoraat samen met studenten, patiënten, het werkveld en academische partners bijdraagt aan deze ambitie. Met praktijkgericht onderzoek brengen we problemen in kaart, ontwikkelen en implementeren we innovaties in de zorg, en leiden we studenten op die een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor mensen met complexe pijn. 

“Mensen met complexe pijn verdienen een betere behandeling”

Interview met lector Lennard Voogt bij de start van zijn lectoraat


Lees het interview

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen