Menu English

Openbare les Lennard Voogt

'Complexe Pijn'

Pijn is normaal en een noodzakelijk onderdeel van ons leven. We stoten ons hoofd, snijden per ongeluk in onze vinger of voelen de spierpijn na het sporten. Maar wat als de lichamelijke schade hersteld is en de pijn toch aanwezig blijft? Deze vorm van pijn is complex, ingrijpend, en moeilijk te behandelen. Lennard Voogt is lector Complexe Pijn bij Hogeschool Rotterdam. In de video van zijn openbare les laat hij zien hoe hij met zijn lectoraat de zorg voor mensen met een vorm van complexe pijn duurzaam wil verbeteren.

"Mijn pijn heeft mij voorgoed veranderd. Vroeger was ik sterk en energiek. Nu voel ik mij steeds gebroken en moe. Ik zou willen dat mensen mij zouden begrijpen en dat ze me echt zouden kunnen helpen."

Aafke Visser, 28 jaar.

Het nut van alledaagse pijn
Normaal gesproken is pijn geen groot probleem en nemen we een pijnstiller, plakken we een pleister of nemen we wat rust. Pijn is eigenlijk een mooi waarschuwingsmechanisme. Door pijn leren we van jongs af aan gevaar in te schatten en daardoor min of meer veilig door het dagelijks leven te manoeuvreren. Maar hoe belangrijk en nodig pijn ook is, het leidt ook regelmatig tot grote problemen. 

Het verbeteren van de zorg voor mensen met complexe pijn
Het verbeteren van de zorg voor mensen met een vorm van (complexe) pijn krijgt momenteel veel aandacht op beleidsmatig, wetenschappelijk, onderwijskundig en praktisch niveau. Het gezamenlijke doel is om de zorg voor mensen met pijn duurzaam te verbeteren. Binnen zijn lectoraat zal Lennard Voogt, samen met studenten, patiënten, het werkveld en academische partners bijdragen aan deze ambitie. Met praktijkgericht onderzoek brengen ze problemen in kaart, ontwikkelen en implementeren ze innovaties in de zorg, en leiden ze studenten op die een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor mensen met complexe pijn. 

“Mensen met complexe pijn verdienen een betere behandeling”

Interview met lector Lennard Voogt bij de start van zijn lectoraat


Lees het interview

Cultural Pain Diversity (CuPiD)

Een onderzoek naar de prognostische rol van sociaal-culturele factoren bij patiënten met aspecifieke musculoskeletale pijn in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk.

Lees meer over het project

Academische Werkplaats Fysiotherapie Rotterdam (AWF)

Een gezamenlijk initiatief van de opleiding fysiotherapie en het lectoraat Complexe Pijn van Kenniscentrum Zorginnovatie. Het gezamenlijke doel is om de kwaliteit van de fysiotherapeutische beroepspraktijk te verbeteren door middel van het gezamenlijk opzetten, uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en het implementeren van praktijkinnovaties.

 

Lees meer over het project