De connectie tussen de patiënt en de zorgprofessional en de waardering en erkenning van afasie maakt de training waardevol
pas afgestudeerd, opleiding Logopedie
Resultaten
Resultaten
- In samenwerking met Judith Oostveen, logopedist in Radboudumc in Nijmegen en met Nicole Jünger, logopedist in OLVG Amsterdam, is Training Con-tAct (Oostveen, Berns & Jünger, 2018) en Cursus Con-tAct (Berns, Oostveen & Jünger, 2018) ontwikkeld, inclusief een model van ‘communicatie met een persoon met afasie’.
Er zijn, in samenwerking met Clarinda Otterspeer van Afasiecentrum Rotterdam e.o., mensen met afasie betrokken bij het maken van instructiefilms ten behoeve van de training. De ontwikkeling van de films is gesubsidieerd door Stichting Afasie Nederland.
Enkele personen met afasie werken mee aan zowel Training als Cursus Con-tAct.
Het effect van Training Con-tAct in Rijndam Revalidatie Rotterdam is onderzocht. -
Cursus Con-tAct wordt via nascholingsaanbod (via AfasieNet) aangeboden aan logopedisten.
Te verwachten
Docent-onderzoeker Alissa Nikkels analyseert de resultaten van de pilot naar het effect van Training Con-tAct bij tweedejaars studenten van de opleiding logopedie. Zij schrijft hierover een wetenschappelijke publicatie.
Implementatie van Training Con-tAct in het curriculum van de opleiding logopedie vindt plaats met ingang van het nieuwe curriculum dat zal starten in schooljaar 2021-2022.
Publicaties en producten
- Nikkels, A., Berns, P., & Neijenhuis, K. (2023). Communication partner training for SLT students: Changes in communication skills, knowledge and confidence. Journal of communication disorders, 105, 106366.
-
Berns, P. & Van Rijssen, M. Mondelinge presentatie (webinar). De communicatieve vaardigheden van de zorgprofessionals zijn de kern van goede zorg. CVA/NAH symposium 2020: Kennis voor Nu voor de CVA/NAH zorg van morgeN. Utrecht, 27 november 2020.
-
Berns, P., Jünger, N, Oostveen, J. & Neijenhuis, K. (2019). Training Con-tAct. Een onderzoek naar de impact van een communicatiepartnertraining voor zorgprofessionals in een revalidatiecentrum. Nederlands Tijdschrift voor Logopedie, 91(6), 18-25.
- Berns, P.E.G. (2019). Eindrapportage Project Con-tAct Rijndam Revalidatie Rotterdam. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam. Rapport.
-
Nikkels, A. M. (2019). De ontwikkeling van een conversatie-beoordelingsinstrument (Meting Con-tAct) om communicatieve vaardigheden van zorgprofessionals in gesprek met personen met afasie te beoordelen. Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen.
Mastherthesis Alissa Nikkels, studente Master Taal- en Spraakpathologie. -
Onderzoeksopzet Pilot Rijndam Revalidatie Rotterdam
Onderzoeksdesign van de interventiestudie. - Instructiefilms
Korte instructiefilms behorende bij Training Con-tAct - Cont-tAct, Eerste resultaten van onderzoek naar effect van Training Con-tAct
Poster gepresenteerd op de Afasieconferentie op 5 en 6 oktober 2018. - Con-tAct, Conversatietraining voor zorgprofessionals, ten behoeve van de afasiecliënt
Poster gepresenteerd bij de Openbare Les van lector Karin Neijenhuis. 3 maart, 2018. - Con-tAct, Conversatietraining voor zorgprofessionals, ten behoeve van de afasiecliënt
Poster gepresenteerd op de Afasieconferentie van AfasieNet, op 6 en 7 oktober 2017. Bij de poster werd ook een promotiefilm vertoond van de instructiefilm bij Training Con-tAct. In deze filmfragmenten zijn vier mensen met afasie te zien, die gesprekken voeren met drie logopedisten.