De succesvolle Landelijke Agenda Taal en Ouders wordt vanaf 2025 voortgezet met een nieuwe subsidie van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA). Scholen, onderwijsorganisaties en professionals die werken met jonge kinderen kunnen daardoor verder bouwen aan kennis over het samenwerken met ouders aan taalontwikkeling – volgens de principes van de aanpak Thuis in Taal.
Tussen 2022 en 2024 werd in de eerste fase een sterke landelijke community opgebouwd, bestaande uit (voor)scholen, beleidsadviseurs, onderzoekers en trainers. Hogeschool Rotterdam was hierin actief partner en leverde onder meer een handreiking op voor procesbegeleiders. Eind 2024 werd de eerste fase positief geëvalueerd in een impactrapport van het Kohnstamm Instituut, dat liet zien dat de aanpak leidt tot visieverandering in het onderwijsveld. In juni 2025 werd de subsidie voor het vervolgtraject toegekend.
Over het project
Doel en projectomschrijving
Het doel van de voortgezette Agenda Taal en Ouders is om de ingeslagen weg te borgen en te verdiepen. Daarbij staan drie activiteiten centraal:
- Onderzoek naar borging van de aanpak, met specifieke aandacht voor de inzet van een ouder-kindcoördinator (OKC) op scholen.
- Ontwikkeling van een online materialenbank voor professionals die met Thuis in Taal aan de slag willen.
- Professionalisering, kennisontwikkeling en kennisdeling rond samenwerking met ouders aan taal.
De uitvoering ligt in handen van een coalitie van scholen, onderzoekers en praktijkpartners. Stichting Ommeriek is penvoerder van het project en diende de subsidieaanvraag in namens 24 basisscholen. Samen met Actief Ouderschap en Hogeschool Rotterdam wordt de aanpak Thuis in Taal toegepast, onderzocht en versterkt in de praktijk.
Resultaten en rol van Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Rotterdam speelt in het vervolgtraject opnieuw een belangrijke rol. Vanuit het lectoraat Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen dragen onderzoekers en opleiders bij aan:
- Het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek naar de borging en impact van Thuis in Taal;
- Het ontwikkelen en testen van werkzame elementen, zoals de inzet van de ouder-kindcoördinator;
- Het delen van kennis en materialen via onder andere de handreiking en de online materialenbank;
- En het ondersteunen van professionals in de scholen door training, procesbegeleiding en reflectie.
Op deze manier helpt het lectoraat structureel bij het bevorderen van kansengelijkheid door de samenwerking tussen school en ouders rondom taalontwikkeling duurzaam te versterken.
Lees hier meer over de GKA-Agenda: Ouders & Taal.
Projectfeiten
![]() Looptijd 2025 - 2028 |
![]() Financiering Gelijke Kansen Alliantie |
![]() Lectoraat Samen werken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen |
![]() Onderzoekslijn Leren en lesgeven |