Over het project
Doel en projectopzet
Binnen STAALWERK werken scholen, onderzoekers en lerarenopleiders samen via ontwerpgericht onderzoek aan professionalisering van leraren en verbetering van het taalonderwijs. De focus ligt op het vergroten van het welbevinden en de taalontwikkeling van leerlingen in groep 1 tot en met 5. Daarmee wordt beoogd taal- en leesproblemen in de bovenbouw te voorkomen.
In het onderzoek wordt gewerkt aan cultureel responsief taalonderwijs. Er zijn drie centrale aandachtsgebieden:
- Inzicht krijgen in de kennisbronnen van leerlingen, inclusief hun thuistalen;
- Versterken van samenhang tussen het kennisaanbod en het taalonderwijs binnen en buiten school;
- Interprofessionele samenwerking tussen leraren en andere professionals.
Twee promovendi voeren het onderzoek uit in samenwerking met schoolteams, onderzoekers en opleiders. Op vijf basisscholen vinden twee parallelle onderzoekslijnen plaats: één in de onderbouw en één in de middenbouw. In beide lijnen wordt gewerkt aan een gefaseerde ontwikkeling van handreikingen voor leraren op de drie genoemde aandachtsgebieden.
Resultaten en inzichten
In het project wordt gefaseerd onderzocht hoe het handelen van leraren verandert en in hoeverre dit bijdraagt aan het welbevinden en de taalontwikkeling van leerlingen. De combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring leidt tot praktische handreikingen die leraren helpen om taalonderwijs effectiever en inclusiever vorm te geven.
Met dit project ondersteunt Hogeschool Rotterdam het gezamenlijke streven van scholen en partners in Rotterdam-Zuid om te bouwen aan duurzaam, kansrijk taalonderwijs voor alle leerlingen.
Projectfeiten
![]() Looptijd april 2023 - 2027 |
![]() Financiering NRO Samenwerken aan onderwijskwaliteit in de regio |
![]() Lectoraat Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen |
Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam werken mee aan dit project: