Menu English

CARE Lab

Een persoonsgerichte aanpak voor (volwassen) Rotterdammers in kwetsbare situaties

Het CARE lab Rotterdam ondersteunt de gemeenten in de regio Rotterdam in hun zoektocht naar een persoonsgerichte aanpak voor (volwassen) Rotterdammers in kwetsbare situaties.

Over het project

Projectbeschrijving

Rotterdammers in kwetsbare situaties zijn inwoners van de regio Rotterdam die op meerdere domeinen problemen ervaren zoals gezondheid, arbeid, sociale zekerheid, leefomgeving en sociale relaties. Hierdoor komen ze in een negatieve spiraal terecht. Om die spiraal te doorbreken is meer nodig dan goede ondersteuning van een individuele hulpverlener. Hulpverleners, beleidsmakers en dienstverleners staan voor de uitdaging om tot meer persoonsgerichte aanpakken te komen om complexe kwetsbaarheid en ongelijkheid te voorkomen en doorbreken. CARE lab staat dan ook voor: Connect, Action, Research en Education.

Projectaanpak

Het onderzoek richt zich op vier pijlers:

  • Integraliteit. Om kwetsbare Rotterdammers met multi-problematiek beter te kunnen ondersteunen heeft de gemeente Rotterdam experimenten opgezet in het kader van het project PRIO: Programma Rotterdammers Integraal Ondersteunen. CARE lab onderzoekt.
  • Wijkteams. Erasmus School of Health Policy and Management doet evaluatie-onderzoek naar de integraliteit en de passendheid van de zorg en ondersteuning voor volwassenen met multiproblematiek door wijkteams om op basis van de bevindingen verbetervoorstellen te formuleren.
  • Ouderenhubs. Gemeente Rotterdam investeert de stad meer seniorvriendelijke te maken en de zogenoemde dubbele vergrijzing het hoofd te bieden. Uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen in hun wijk.
  • Maatwerk. Maatwerk wordt vaak als de oplossing gezien voor een te bureaucratische overheid die weinig rekening houdt met specifieke behoeften van burgers. In deze etnografische studie wordt onderzocht hoe maatwerk concreet vorm krijgt aan de keukentafel en het gemeentelijke loket.

(Beoogde) resultaten

Samenwerkingen

In het CARE lab werken onderzoekers van de gemeenten en van Hogeschool Rotterdam, Erasmus School of Health Policy & Management en InHolland samen met beleidsmakers, professionals en cliënten.

Medewerkers betrokken bij dit project

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen