Menu English

Ouders voor ouders

praktijkvoorbeeld van VMBO Melanchton

Uit Hamburg is een project over gewaaid naar Rotterdam waarin ouders zich inzetten om de drempel naar school voor andere ouders te verlagen. Op VMBO Melanchthon Wilgenplaslaan zijn inmiddels zes van deze zogenaamde contactouders actief. Zij zijn een aanspreekpunt voor andere ouders, verlagen de drempel voor ouders en zijn een klankbord voor de school.

Concreet komen deze ouders in actie als gastheer of gastvrouw op ouderavonden en open dagen en verzorgen zij samen met de medewerkers ouderbetrokkenheid themabijeenkomsten voor ouders, bijvoorbeeld over huiswerkbegeleiding of sociale media. Soms helpen zij een klacht van een ouder naar tevredenheid van alle partijen oplossen.

Een teamleider co├Ârdineert dit project en zorgt dat de contactouders bij ouders en mentoren bekend worden. CPS onderwijsontwikkeling en -advies, Sezer voor diversiteit en Hogeschool Rotterdam ontwikkelden samen met de medewerkers ouderbetrokkenheid van de school een training voor de ouders, die de medewerkers ouderbetrokkenheid aanboden. Hogeschool Rotterdam verzorgde de monitor van het project.

VMBO Melanchthon Wilgenplaslaan heeft ervaren dat het een lange adem vraagt om contactouders een goede plek in de school te laten verwerven, maar wil niet meer zonder deze ouders. Natuurlijk vraagt de inzet van contactouders om maatwerk voor elke school. Scholen die willen leren van de ervaringen van Melanchthon Wilgenplaslaan, kunnen zich wenden tot adjunct-directeur Remko Stehmann

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen