Menu English

Gereedschapskist

Voor beter samen werken met ouders
Publicatiedatum: 14 april 2016

Het lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid van Hogeschool Rotterdam vult een gereedschapskist met beproefde werkwijzen om de samenwerking met ouders te versterken. Denk bijvoorbeeld aan inloopactiviteiten, het betrekken van vaders, een opvoedtool of oudernetwerken. De gereedschapskist is bedoeld voor iedereen die met kinderen of jongeren (en dus ook met ouders) werkt.

Toon:

Gereedschap van de maand

Materiaal juni 2018

Even voorstellen: onderzoek en onderzoekers De Gereedschapskist

Wij dragen met onze onderzoeken bij aan het verbeteren van de samenwerking met ouders in de praktijk. Daarom werken we actief samen met praktijkpartners en vertalen we samen onze onderzoeken in wetenschappelijk onderbouwde, voor de praktijk bruikbare werkwijzen. Maar wie zijn wij nu eigenlijk, welke onderzoeken doen we en tot welke gereedschappen heeft elk onderzoek geleid? 

Bekijk het overzicht van onderzoeksgroep Ouders in Rotterdam Zuid

Over de gereedschapskist

Het gereedschap is ontwikkeld met en getoetst door scholen en organisaties in Rotterdam Zuid en onderbouwd vanuit literatuur en onderzoek. Natuurlijk zijn de gereedschappen ook bruikbaar voor andere wijken en gemeenten. Tien succesfactoren en vier aspecten in het verbeterproces vormen de uitgangspunten van de gereedschapskist.

In de beginfase is het gereedschap vooral geschikt voor (aankomend) professionals in en om het onderwijs. Vervolgens komt ook gereedschap beschikbaar voor (aankomend) professionals in de opvang, de wijk of zorg. 

Waarom

Betrokkenheid van ouders draagt bij aan het welbevinden, de motivatie en het zelfvertrouwen van kinderen en via die weg aan een succesvolle ontwikkeling en schoolloopbaan. Wie kinderen wil helpen zich optimaal te ontwikkelen, doet er daarom goed aan om met ouders samen te werken. Het gereedschap biedt inspiratie om de samenwerking met ouders tot een succes te maken, vooral ook waar de drempel tussen ouders en professionals hoog is. 

Wanneer

Sinds april 2016 wordt elke derde donderdag van de maand een nieuwsbrief verzonden met daarbij een stuk gereedschap en/of verdiepend of aanvullend materiaal. 

Vertrekpunt

Voordat je aan de slag gaat met de gereedschappen.

  • Quickscan
    Bedoeld om de stand van zaken in de samenwerking met ouders op uw school in beeld te krijgen.
  • Succesfactoren
    Onderlegger bij het ontwikkelen van de gereedschappen. Uitgangspunten voor beter samenwerken met ouders voor leraren in het basis- en voortgezet onderwijs en het mbo.

Aanvullende publicaties

Input gevraagd

De gereedschapskist zoekt naar de beste vorm. Daarom horen we graag van u of u het gereedschap en overig materiaal nuttig en bruikbaar vindt. Dat doen we met een paar korte stellingen en vragen die u hier kunt vinden. Dank voor uw medewerking.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen