Menu English

Rotterdam Open Data - Professionals Supported

Ontsluiten van overheidsdata

Publicatiedatum: 14 augustus 2015

Het Sia RAAK onderzoeksproject ‘Professionals Supported – Rotterdam Open Data’ verkent hoe de data van de gemeente Rotterdam ontsloten kan worden en wat de obstakels en kansen zijn bij het ontsluiten van overheidsdata.

Verder wordt gewerkt aan technische opslag, verrijking en het aanbieden van data. Om de waarde van data zichtbaar te maken voor gemeentelijke professionals, zijn met behulp van overheidsdata applicaties en concepten ontwikkeld.

Zowel op lokaal als op internationaal niveau zijn er oproepen voor het vrijgeven van publieke sector informatie, waardoor deze informatie open data zou worden. Er vindt veel kenniscirculatie plaats bij (semi-) overheidsinstellingen. Voorbeelden van publieke sector informatie zijn beleidsdocumenten, informatie over het beheer van de stad, gegevens over de publieke ruimte in de stad of statistieken over de stad. Het vrijgeven van data is nog niet vanzelfsprekend en het roept veel vragen op bij medewerkers van de gemeente.

Het onderzoeksproject ‘Professionals Supported – Rotterdam Open Data’ ondersteunt de gemeente Rotterdam bij de dataontsluiting, waarbij wordt ingespeeld op de latente vraag van burgers en bedrijven naar meer informatie. Hier is het belangrijk om te begrijpen wat de moeilijkheden van dataontsluiting zijn, maar ook wat de meerwaarde van hergebruik van data is. Daarnaast is het van belang om diverse soorten data op te kunnen slaan en met elkaar te linken, zoals statische gegevens (bijvoorbeeld het aantal bomen in een straat) en live sensor data (bijvoorbeeld de verkeersdrukte op de A16). Om dit te realiseren werkt Creating 010 samen met vier diensten binnen de gemeente Rotterdam: Bibliotheek Rotterdam, Stadsontwikkeling, Gemeentewerken (binnenkort Stadsbeheer) en het Gemeentearchief. Wij onderzoeken hoe de data vrijgegeven kan worden, door binnen het onderwijsprogramma van de Hogeschool Rotterdam projecten te initiëren en te begeleiden waarbij hergebruik van gemeentelijke data een belangrijke rol speelt. Zo zijn in het afgelopen jaar meerdere studenten actief bezig geweest met het ontwikkelen van concepten en het bouwen van werkende prototypes.

Binnen het onderzoek wordt de participatieve methodiek toegepast. Er wordt samenwerking gezocht met het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. In samenwerking met de Bestuursdienst van de gemeente Rotterdam geven we roadshows om het belang van open data toe te lichten en de bewustwording erover te stimuleren. Daarnaast staan we regelmatig op podia zoals bijvoorbeeld het Open Innovatie Festival in Rotterdam, gericht op de gemeente, maar ook UnConference, een evenement voor de creatieve sector van Rotterdam. Concreet hebben wij twee internationale wetenschappelijke publicaties uitgebracht en werken wij aan een dataopslag-infrastructuur waarin data van de gemeente kan worden opgeslagen, bewerkt en vrijgegeven. Hierbij wordt de SunnyApp als pilot gebruikt: een app, gebouwd met statische en dynamische data, die toont waar op dit moment in de stad zonnige terrasjes te vinden zijn. Rotterdam Open Data is nauw betrokken bij de volgende onderwijsmodules:

Willem de Kooning Academie

  • Data Visualisatie Minor (kw4)

CMI

  • MediaLab- 1km3 (kwartaal 3, 4)
  • ictLabRotterdam Onbeperkt (kwartaal 3, 4)
  • ictLab 1km3 (kwartaal 3, 4)
  • MediaLab Open Data op Straat (kwartaal 4)
  • MediaLab Car2Cloud (kwartaal 3)
  • ictLab Car2Cloud (kwartaal 3, 4)
  • Keuzemodule Creative Research Tools (kwartaal 3)
  • Keuzemodule Technische Informatica kw4 – led Sphere
  • Keuzemodule Technische Informatica kw4 – Open Sound
  • Business case Innovatieve Technologieën
  • Offertetrajecten voor Open Data project ‘Rotterdam Onbeperkt’
  • Afstudeerstage J.P. Kohrs
  • Minor Big Data (kwartaal 1, 2)

Meer informatie

Medewerkers

Betrokken bij dit project