Menu English

Hackday Data of the Crowds

Hackathon op 9 april 2014

Publicatiedatum: 09 april 2014

Op International IoT Day van 9 april 2014 vond in Rotterdam de hackathon Hackday – Data of the Crowds plaats. Meer dan 20 coders en designers en ruim 10 studenten uit het Honours Programme van Hogeschool Rotterdam gingen de uitdaging aan een ‘Personal API’ te ontwikkelen.

Teams gingen aan de slag om data uit een wearable of personal device (zoals Fitbit, Withings, Jawbone) die iemand zou kunnen gebruiken in Rotterdam, te combineren met (Rotterdam) Open Data om de beleving van de stad te verrijken. Bij de opgave om persoonlijke data met open data en data van andere gebruikers (bewoners en bezoekers van de stad) uit te wisselen, stond het belang van de mens centraal.


Hackday – Data of the Crowds main hall

De deelnemers verdeelden zich in 7 teams. Na korte introducties door Pepijn Lemmens (Het Nieuwe Instituut), Henk Wolfert (DCMR) en Anton Ruiter (gemeente Rotterdam) over de beschikbare datasets op respectievelijk architectuur, luchtkwaliteit en verkeer in Rotterdam, gingen de teams om 10 uur van start. Voor het middaguur hadden alle teams een concept dat ze tot 7 uur ‘s avonds doorontwikkelden tot een presenteerbaar prototype. In pitches van drie minuten presenteerden de teams hun concepten en prototypes aan een jury bestaande uit Rob van Kranenburg (IoT-expert, auteur, en adviseur voor de EU), Paul Suijkerbuijk (Open Data ambassadeur werkzaam bij Ministerie van Binnenlandse Zaken), Wilfried van Aubel (expert gebiedsstransities en stedelijke ontwikkeling) en juryvoorzitter Inge Janse (auteur, debatleider, Vers Beton).

De jury met v.l.n.r. Inge Janse, Paul Suijkerbuijk, Wilfried van Aubel en Rob van Kranenburg

Het team Sensei van Ahmy Julrizka, Jan-Geert Munneke en Pim Nijdam (ontwikkelaars van Sense-OS) won de hoofdprijs met Time Life. Time Life combineert persoonlijke data uit je wearable (zoals het aantal stappen en je locatie) met data over luchtkwaliteit ter plekke, op basis van waarvan ‘real-time’ je levensverwachting wordt berekend!

Time Life van het hoofdprijswinnend team Sensei (Sense OS)

De tweede prijs ging naar team Inzicht van Seb van Deursen, Philip Berman, Joppe Aarts, Lieve Smeulders (bureau Zicht Online) en Jules Holleboom (HR-afstudeerder bij bureau info.nl) voor hun concept Ghost Runner. Deze toepassing voor Google Glass toont in je gezichtsveld de locatie van een vorige loper (of van jezelf op een ander moment) op basis van data die de vorige loper eerder genereerde. Op die manier kun je elkaars prestaties vergelijken onafhankelijk van tijd en plaats.

De derde prijs ging naar team Paper Planes van Joost Burger (Grijze Vriendelijke Nerd), Merel Stein, Tim van Driel, Jeroen Nijhuis en Bart Venema (studenten Hogeschool Rotterdam). Zij ontwikkelden het Open Data Kadootje. Ervan uitgaande dat IoT en Open Data er niets toe doet zolang je moeder er niets aan heeft, bedachten zij een ecologie waarin iemand op basis van zijn locatie handige applicaties of data krijgt aangereikt op een laagdrempelige manier.

Deelnemers aan het werk met op de achtergrond beeld van de livestream

Een bijzonder vermelding ging naar team N.B. van Paul van Putten, Antoine Hogenboom, Rommert Zijlstra (bureau info.nl), Alexandra Zevenbergen en Martijn Bosselaar (studenten Hogeschool Rotterdam) voor hun concept Audiopolis. Met Audiopolis op je smartphone verzamel je gedurende de dag de muziek die andere mensen om je heen op hun smartphone beluisterden. Eenmaal thuis kun je terugluisteren wat zij hoorden.

Team Rotterdam Digital Port Crew bestaande uit Leon Gommans (ondernemer), Judith van der Werf (info.nl), Erik Konijnenberg (Fennek IT) en Nathan Burger (DotControl) ontwikkelde Google Ship: een toepassing voor Glass waarmee haveninspecteurs (maar ook andere Rotterdammers) virtuele informatie in beeld kregen over schepen ter plekke in combinatie met gegevens over luchtkwaliteit. Verdachte gassen kunnen zo snel worden geconstateerd waardoor direct actie kan worden ondernomen.

Team DotControl (Oscar Kolthoff, Alex Fernandez, Nuri, Lennard, Nathan (DotControl) en Marlon Doomen (info.nl) bedachten Sante. Daarin wordt slaap- en beweegdata van een Fitbit gecombineerd met de luchtkwaliteitdata. Dat vormt de basis van een gezondheids-index met daarbij een advies voor activiteiten om je gezondheid te verbeteren.

Matthijs van Meerkerk (zelfstandig onwerper), Kevin Damstra, Niels Verhoeven, Maaike Haesakkers en Cynthia Aarsen (studenten Hogeschool Rotterdam) van team Bodyguard bedachten de toepassing Bodyguard voor de smartwatch. Bodyguard toont je op basis van data over veiligheids, straatverlichting en groenvoorziening, de veiigheid van je geplande route. Bij onraad worden alternatieve routes aangeboden en kun je anderen elders waarschuwen.

De hoofdprijs, een Fitbit voor elk teamlid, en 2e en 3e prijs (waardebonnen) werden beschikbaar gesteld door de Rotterdamse online retailer Coolblue.

Behalve dat de hackathon een evenement was waar deelnemers vrijuit hun creativiteit konden benutten in samenwerking met gelijkgestemden die zij voor het eerst ontmoetten, leverde het iedereen ook beter inzicht op in wat nu eigenlijk de mogelijkheden zijn van wearables in een wereld waar alles met alles digitaal verbonden kan worden. Voor Hogeschool Rotterdam was de hackathon een event om deze mogelijkheden te verkennen en om onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk met elkaar kennis te laten ontwikkelen.


Toeschouwers bij de pitches

Parallel aan de hackathon vond ook een lezingenprogramma plaats.

Even een versterkend maaltje halen bij de CaterKaravaan in de achtertuin

Hackday werd georganiseerd door Peter van Waart (CMI / Creating010) en Suzanne Hansen (CMI) in samenwerking met Iskander Smit van info.nl. De hackathon werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Rotterdam. Een videorapportage inclusief interviews met deelnemers, sprekers en bezoekers, werd verzorgd door VideoWerkt.

Meer informatie: 

Interview met organisatoren Iskander Smit en Peter van Waart

Teaser

Medewerker

Betrokken bij dit project