Menu English

Ecosystemen van werk in de stad

Publicatiedatum: 18 oktober 2020

In gebiedsontwikkeling met een (potentieel) hoge marktdruk verdienen werkactiviteiten met grote maatschappelijke waarde maar minder economisch slagkracht extra aandacht.

Toon:
'Ecosystemen van Werk in de stad, veiligstellen van ruimte voor werk in stedelijke milieu's
Publicatie Hogeschool Rotterdam / Gemeente Rotterdam


Samenwerking met nieuwe partijen cruciaal bij het behouden en uitbreiden van betaalbare werkruimte in de stad. De publicatie ‘Ecosystemen van werk in de stad’ laat aan de hand van 20 praktijkvoorbeelden zien hoe het wel degelijk mogelijk is om betaalbare ruimte voor werk in de stad te behouden, uit te breiden en te ontwikkelen.

Interview met Tjeerd Schulting, Harco Groen en Marijn Droog
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

Internationaal opererend familiebedrijf Damen Shiprepair Amsterdam, voortgekomen uit het welbekende NDSM, is de laatste grote scheepswerf in Amsterdam. Dit jaar (2020) wordt het 100-jarig bestaan van de werf gevierd, een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, haar duizenden medewerkers, de haven en de stad Amsterdam. Toch is de toekomst van deze bijzondere plek zeer onzeker. Plannen voor de herontwikkeling van Haven-Stad leggen veel druk het 160.000 m2 grote terrein. Bovendien lopen het huurcontract en het Convenant Houthavens/Ndsm-werf snel af. Toch ziet Damen Shiprepair vooral kansen. Lees hier het interview.

 

Interview met Micha Wijngaarde & Martine Verhoeven
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

Hoe kan een project helpen verbindingen te creëren tussen mensen en hun ideeën? Daar start het denkproces van Micha Wijngaarde & Martine Verhoeven. Vanuit hun bedrijf Vastgoed In Beweging zijn ze betrokken bij bijzondere projecten zoals gebouw Contact en Broedplaats de Hoop. Lees het interview hier

Interview met Monica Adams en Folkert van Hagen
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

Wat begon als zoektocht naar een betaalbare werkplek in Rotterdam resulteerde vorig jaar in de aanschaf van het Keilepand: een enorm leegstaand gebouw van 15.000 vierkante meter, midden in de Merwe-Vierhavens (M4H). En het einde van dit “beetje uit de hand gelopen project” van initiatiefnemers Monica Adams (studioADAMS) en Folkert van Hagen (GROUP A) is nog lang niet in zicht. Samen met tientallen meubelmakers, architecten, bierbrouwers, kunstenaars en onderzoekers werken ze hier inmiddels hard aan een duurzame toekomst voor dit dynamische stukje stad. Lees het hele interview hier.

Interview met Isabelle Verhaert van Revive
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

Revive is een Belgische marktleider die zich concentreert op de ontwikkeling van brownfield-sites; braakliggende terreinen en verlaten gebouwen. Door oude industriële sites om te bouwen tot hedendaagse, bruisende stadswijken streven ze naar de juiste balans tussen maatschappelijke, ecologische en economische meerwaarde. Voor die aanpak zijn ze als eerste Belgische ontwikkelaar bekroond met een B Corporation certificaat. Hoort de ontwikkeling van (betaalbare) werkruimtes eigenlijk ook bij deze aanpak? We spreken projectontwikkelaar Isabelle Verhaert over de complexe rol van ‘werk’ in haar vakgebied. Lees het interview hier.

Interview met Raymond van den Broek ZOHOcitizens
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

In het Zomerhofkwartier in Rotterdam is het een collectief van ondernemers en inwoners gelukt om een verpauperd bedrijventerrein te transformeren tot bruisende, fijne plek. Bovendien zijn de kernprincipes van deze ‘ZOHOcitizens’ verankerd in de nieuwe toekomstplannen. Dit bijzondere collectief schreef mee aan de tender uitvraag van het Zomerhofkwartier en maakte zelfs deel uit van de jury. Hoe hebben deze ZOHOcitizens het vertrouwen van de woningcorporatie en de Gemeente kunnen winnen, om deze belangrijke rol te vervullen? We spreken Raymond van den Broek; architect, stadsmaker, imker en bestuurslid van de stichting ‘ZOHOcitizens’. Lees het interview hier

Interview met Jasper Beekmans Stec Group
Voorbereiding en verwerking interview in samenwerking met Vince de Jong (Kickstad)

Iedereen heeft het tegenwoordig over functiemenging. De rapporten over het integreren van wonen, werken en leven van stadsregio’s en planbureaus dalen als een sterrenregen over ons heen. Toch komt menging van functies in nieuwbouw- en transformatiegebieden maar moeilijk op gang. Hoe komt dat? En wat moet er gebeuren om het tij te keren? Jasper Beekmans is senior-adviseur bij het advies- en onderzoeksbureau Stec Groep en doet veel onderzoek op dit gebied. Hij praat ons bij over de gezondheid en toekomst van de relatie tussen wonen en werken. Lees het interview hier.

Resultaten

De publicatie die eind 2020 uitkomt zal de volgende resultaten bevatten:

- Analyse van meerdere case studies (focus op projecten en bijzondere stakeholders)
- Analyse van bijzondere en innovatieve aanvullende instrumenten en modellen
- Stakeholders interviews
- Handvatten en principes voor betaalbare werkruimte in gebiedsontwikkeling
 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen