Menu English

Leven, Dr. Netta van 't

Oud-medewerker

Netta was werkzaam bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Zij verdeelde haar tijd over de opleiding Ergotherapie en haar werk als onderzoeker bij het kenniscentrum. Netta is na een ziekbed in november 2022 overleden.

Na haar masteropleiding (European master of Science of Occupational Therapy) werkte Netta mee aan projecten en onderzoek van de Kenniskring Transities in Zorg, een voorloper van Kenniscentrum Zorginnovatie. Deze projecten hebben als gemeenschappelijke noemer ‘ouderen’ en in het bijzonder ‘ouderen met dementie en mantelzorgers’, met kwalitatief onderzoek als rode draad. Ze maakte een vertaalslag naar het onderwijs om ook studenten voor te bereiden op zorg aan ouderen. Zij zette daarbij haar praktijkervaring in de ouderenzorg in, eerder in het verpleeghuis, later vanuit een vrijgevestigde praktijk.

Promotieonderzoek 

Zij rondde in 2020 haar promotie af, met als onderwerp: Behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers aan activerende interventies. Het onderzoek vond plaats vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie en de afdeling klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Benieuwd hoe Netta haar promotieonderzoek heeft ervaren? Lees hier haar interview. 

Praktische gesprekshulp

Op basis van de studies is een praktische gesprekshulp voor verwijzers ‘Actief blijven met dementie’ ontwikkeld. Voor geïnteresseerden is deze hier te downloaden van de website van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Keuzevak

Netta gaf ook 2 keuzevakken, die ze had ontwikkeld in het project 'Samen werken aan betere dementiezorg door samen te leren'. 

  1. Creatief samenwerken aan passende zorg voor mensen met dementie
  2. Dementie, kijken naar mogelijkheden

 

“In haar lange loopbaan bij het kenniscentrum – het langst van alle docent-onderzoekers – heeft Netta zich ontwikkeld tot iemand die bij uitstek onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar kon verbinden. De kennis over ouderen en in het bijzonder mensen met dementie die ze op het kenniscentrum vergaarde, vertaalde ze direct in innovatief onderwijs, zoals de keuzevakken over anders denken bij dementie, en mooie praktijkproducten.

 

In haar werk was ze nieuwsgierig, niet-oordelend, empathisch, open en optimistisch. Ze was altijd in voor iets nieuws. Ze stond open voor verbetering van haar artikelen en producten. Ze kon ontzettend goed tegen kritiek, ging er meteen mee aan de slag en deed er haar voordeel mee.

 

Met bewonderenswaardig doorzettingsvermogen heeft ze aan haar proefschrift gewerkt, naast al haar andere drukke werkzaamheden. Helaas is ze niet lang na haar promotie ziek geworden en heeft ze de vruchten van haar werk niet kunnen plukken. We missen een goede onderzoeker, geliefde docent, fijne collega, en een mooi mens.”

 

Jacomine de Lange, emeritus lector Kenniscentrum Zorginnovatie

“Ik heb als collega docent-onderzoeker met Netta samengewerkt vanaf de start van de toenmalige lectoraten en later Kenniscentrum Zorginnovatie. Netta zag het belang van onderzoek voor de ontwikkeling van het beroep en heeft zich ingezet voor het structureel inbedden van onderzoek in het curriculum van de opleiding. Wij hebben samen het afstudeeronderzoek bij de opleiding Ergotherapie opgezet en veel afstudeeronderzoeken begeleid. Haar expertise was kwalitatief onderzoek.

Netta was als onderzoeker zeer betrokken en zorgvuldig. Zij bleef altijd sterk gericht op de cliënten, waar het om ging, en verbond vanuit die motivatie onderzoek met de praktijk en met het onderwijs. Haar hart lag bij de ouderenzorg, in het bijzonder mensen met dementie en hun mantelzorgers. Haar benadering was persoonsgericht en holistisch, waarbij ze ook de omgeving van cliënten betrok.

Netta was een warme en prettige collega: altijd oprecht geïnteresseerd, positief en ook praktisch. Ik heb altijd met heel veel plezier en waardering met Netta samengewerkt en mis een dierbare collega en sparringpartner.”

Joan Verhoef, hoofddocent evidence-based care

"Netta was een serieuze en geconcentreerde werker. Zij deed onderzoek naar betekenisvolle activiteiten voor ouderen. Ik deed onderzoek naar zingeving voor ouderen, onderwerpen die wel met elkaar te maken hebben, en het was inspirerend om gedachten uit te wisselen. Netta vertelde altijd geboeid over haar onderzoek. Ze was vooral een betrokken onderzoeker: zij wilde een relevante bijdrage leveren aan een goed leven van ouderen. Zij werkte vanuit een persoonsgerichte visie: aandacht voor de hele mens, diens naasten en aansluiting bij wat betekenisvol is voor hen.

Netta was een hele lieve collega. Ze trad niet op de voorgrond maar bracht een warme sfeer. Het was altijd gezellig om even met haar te praten of samen te lunchen. Zij had veel aandacht voor de mensen om haar heen, ook voor collega’s. Daarnaast was zij vrolijk en optimistisch. Ik mis haar hartelijke, milde persoonlijkheid op het kenniscentrum."

Susan Hupkens, senior onderzoeker Kenniscentrum Zorginnovatie

Project(en)

Van Leven, Dr. Netta van 't

Publicatie(s)

Van Leven, Dr. Netta van 't
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen