Menu English

Ir. Ronald van Gils

Hoofddocent Zorgtechnologie

Vanaf 2012 is Ronald van Gils werkzaam bij Kenniscentrum Zorginnovatie als hoofddocent. Hij ziet in deze functie de mogelijkheid om zijn passie voor maatschappelijke relevantie te verbinden met het ontwerpen: het samenbrengen van studenten van Zorg, Engineering, Ontwerp en ICT.

“Best practice is during the race!” 

Achtergrond

Ronald van Gils studeerde in 1990 Cum Laude af als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft. Van 1989 tot 2002 werkte hij als zelfstandig ontwerper aan tal van ontwerpen voor consumenten en professionele producten. Naast ontwerpen was Ronald als parttime docent verbonden aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool. 

In 2003 werd Van Gils fulltime docent bij Hogeschool Rotterdam om samen met enkele collega’s de geheel nieuwe opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) op te zetten. Het opzetten van internationaliseringsactiviteiten en ontwikkelen van een Professional Master Product Design zijn verder in deze periode zijn activiteiten. 

Hoofddocent

In zijn rol als hoofddocent Zorgtechnologie bij Hogeschool Rotterdam bouwt Ronald van Gils aan de brug tussen Zorg en Techniek door het organiseren van zogenaamde estafetteprojecte; ontwerpgerichte onderzoeksprojecten waarbij een zorgprobleem wordt opgelost door studenten van zorg-, engineering-, ontwerp- en ICT-opleidingen. Deze projecten duren meerdere jaren waarbij het stokje wordt doorgegeven aan een nieuwe groep studenten. 

Minor Zorgtechnologie

De Minor Zorgtechnologie heeft in deze estafette een belangrijke rol. Ronald van Gils is nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van deze minor. De minor is een unieke interdisciplinaire samenwerking tussen Kenniscentrum Zorginnovatie en de instituten Gezondheidszorg (IvG), Engineering and Applied Science (EAS) en Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI). Hier vinden ook internationale projecten plaats in samenwerking met de Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, zoals het project Icare voor een Finse fabrikant van oogbaldrukmeters. 

Bij Kenniscentrum Zorginnovatie richt Ronald van Gils zich op ontwerpgericht onderzoek. 

Onderzoek

Ronald van Gils' belangrijkste onderzoeksterrein ligt in het creëren van een veilige en hygiënische omgeving rondom de couveuse, in samenwerking met onderzoekers van de Neonatale Intensive Care Unit van Erasmus MC-Sophia. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een ‘stoplicht’ voor een couveuse met als uiteindelijk doel het verminderen van het aantal bloedbaaninfecties bij te vroeggeboren kinderen door een betere naleving van de handhygiëne rondom de couveuse. 

Een ander project rondom de couveuse is het ontwikkelen van een instrument voor het meten van de lengte en hoofdomtrek van baby’s in een couveuse. De huidige hulpmiddelen hiervoor zijn onhandig, arbeidsintensief, matig nauwkeurig, lastig schoon te maken en verstoren de rust van het kind. Er wordt onderzoek gedaan naar oplossingen waarbij van buiten de couveuse kan worden gemeten zodat er sneller, hygiënischer en prettiger voor zowel baby als zorgprofessional kan worden gewerkt.

Minors

Betrokken bij de volgende minors

Project(en)

Van Ir. Ronald van Gils

Publicatie(s)

Van Ir. Ronald van Gils
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen