Menu
    English

    Thema Rekendidactiek

    Rekenen is overal. Er is een toenemende roep om aandacht voor rekenen en dat is niet voor niets. Of het nu gaat om de schoolcarrière, een beroep of alledaagse situaties, rekenvaardigheden en een goed begrip van rekenwiskundige concepten zijn essentieel in onze maatschappij. Rekendidactiek is een thema dat verbonden is aan het lectoraat Didactiek van hoge verwachtingen binnen Hogeschool Rotterdam, onder verantwoordelijkheid van Jarise Kaskens. Doelstelling is bijdragen aan het creëren van optimale kansen voor de rekenontwikkeling van alle leerlingen/studenten met als doel functionele gecijferdheid. Een effectieve didactiek binnen betekenisvol rekenonderwijs speelt daarbij een sleutelrol.

    Een stevig fundament bouwen
    Leren rekenen is als het bouwen van een huis: het begint met een solide basis en groeit stap voor stap uit tot een stabiel bouwwerk. Binnen Rekendidactiek onderzoeken en ondersteunen we lerarenopleiders, leraren in opleiding en docenten zodat zij de rekenontwikkeling van hun leerlingen/studenten optimaal kunnen ondersteunen. Hierbij draait het niet alleen om het ontwikkelen van vaardigheden, maar ook om het stimuleren van diepgaand begrip, wiskundig denken en probleemoplossend vermogen. Daartoe bieden leraren betekenisvol rekenonderwijs, waarbij effectieve didactiek wordt ingezet en waarin zij hoge verwachtingengedrag laten zien in hun dagelijks handelen.

    Onze focusgebieden
    Rekendidactiek richt zich op vragen zoals:

    • Wat helpt leerlingen/studenten succesvol te zijn in rekenen-wiskunde?
    • Hoe kan de opleiding zo worden ingericht dat studenten/aankomend leraren effectief en betekenisvol reken-wiskundeonderwijs kunnen verzorgen?
    • Hoe kunnen (aankomend) leraren/docenten in po, vo, mbo, hbo hun rekenonderwijs effectiever en motiverender maken?
    • Hoe kunnen (aankomend) leraren/docenten door rekengespreksvoering onderwijsbehoeften achterhalen en daarop afstemmen?
    • Hoe kunnen (aankomend) leraren/docenten vanuit kansengelijkheid differentiëren bij rekenen?
    • Wat werkt bij het begeleiden van leerlingen met (ernstige) rekenproblemen?
    • Hoe kunnen talige barrières in het rekenwiskunde-onderwijs worden overwonnen?
    • In welke mate komt rekenangst voor en hoe kan dat worden voorkomen en worden aangepakt?

    Samenwerken aan onderwijs en praktijk
    Onze expertise reikt verder dan de Pabo. We werken graag samen met diverse opleidingen binnen en buiten Hogeschool Rotterdam en ondersteunen professionals in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Door onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar te verbinden, creëren en benutten we kansen voor een sterke rekenontwikkeling, zowel binnen de opleidingen als in het werkveld.