Menu
    English

    Openbare les Mariëtte Lusse: Kansen voor kinderen die opgroeien in armoede

    Openbare les Mariëtte Lusse

    17 april 2025

    Lector Mariëtte Lusse koos de datum voor haar openbare les zorgvuldig: 17 april, door Kinderhulp uitgeroepen tot Dag van de Kinderarmoede. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de situatie en toekomst van kinderen die in Nederland opgroeien in armoede.

    Opgroeien in armoede kan ernstige gevolgen hebben voor het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen en daarmee ook voor hun toekomstkansen. Professionals ervaren echter handelingsverlegenheid in het omgaan met armoede. De opdracht van het lectoraat is om de handelingsbekwaamheid te versterken van (aankomende) professionals bij vraagstukken rond opgroeien in armoede, op zowel individueel als op systeemniveau. Met als doel om bij te dragen aan het vergroten van kansen voor kinderen die opgroeien in armoede.

    Nationaal Fonds Kinderhulp

    Frans Spierings, directeur Kenniscentrum Talentontwikkeling, heet de deelnemers welkom en neemt iedereen mee in het ontstaan van het lectoraat Kinderarmoede. Nationaal Fonds Kinderhulp en de gemeente Rotterdam namen enkele jaren geleden het initiatief voor het onderzoeksprogramma Kinderarmoede, waarin Mariëtte Lusse samenwerkt met Nicole Lucassen (bijzonder hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam). Frans Spierings: "Ik ben trots dat we de aandacht voor armoede op de kaart hebben gezet en dat we het onderzoek voort kunnen zetten."

    Vanuit Nationaal Fonds Kinderhulp is plaatsvervangend directeur Marijke van Doorn aanwezig. Zij vertelt hoe het fonds met praktische hulp, acties en samenwerking met maatschappelijke organisaties kinderen en jongeren van 0 tot 21 die opgroeien in armoede helpt. Haar meest concrete tip is helder, zegt ze: "Heb oog voor het kind met armoede, zie ze staan en help ze.”

    Verbinding met het onderwijs en de stad

    Na een workshopronde, waarin vier workshops worden gegeven over verschillende onderzoeken die vanuit het lectoraat zijn gedaan en nog steeds lopen, komt Ostara de Jager-Bes aan het woord. Zij is directeur van het Instituut voor Sociale Opleidingen en vertelt hoe het lectoraat bijdraagt aan de opleiding Social Work. "Armoede is een zeer belangrijk thema voor de sociale opleidingen en voor de stad Rotterdam. Onze onderzoeksagenda is daarom verbonden met het lectoraat Kinderarmoede. We willen de professionals die we opleiden een handelingsperspectief meegeven.”

    De laatste spreker voorafgaand aan de openbare les is de kersverse wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Taal en Toeslagen, Abigail Norville. "Als je armoede niet goed kent, doe je de verkeerde aannames. Armoede kan iedereen overkomen en is van alle tijden en zal er altijd zijn. We kunnen verschil maken door ons in te zetten voor de mensen die onze hulp nodig hebben. Een op de zeven kinderen groeit op in armoede".

    "We kunnen verschil maken door ons in te zetten voor de mensen die onze hulp nodig hebben."

    Abigail Norville wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Taal en Toeslagen

    Twee onderzoekslijnen

    In haar openbare les neemt Mariëtte Lusse de deelnemers mee in de eerste resultaten uit de twee onderzoekslijnen van haar lectoraat. Lijn één richt zich op de rol die jeugdprofessionals hebben in het vroegtijdig herkennen van armoede en in het vergroten van de toekomstkansen van kinderen. De rol van deze professionals wordt steeds duidelijker. Wel is van belang dat de aandacht voor armoede meer structureel geborgd wordt. Lijn twee richt zich op de rol die hulpverleners hebben in een integrale aanpak van armoede in gezinnen. Hierin zien we dat er – zeker in acute situaties - veel tijd gaat zitten in bureaucratische regelzaken. Deze tijd gaat ten koste van het versterken van het fundament van het gezin en van de aandacht voor kinderen. Ook de samenwerking tussen alle betrokken vrijwilligers en professionals rond een gezin en in de wijk verdient meer aandacht.

    Gezamelijke verantwoordelijkheid

    In de les laat Lusse middels video’s anderen aan het woord: ouders, professionals, een student en een docent. Zij geven aan wat zij belangrijk vinden en brengen een paar mooie praktijkvoorbeelden in beeld, zoals de brugfunctionaris, Family Together en Team Toekomst. Lusse sluit de les af met de boodschap dat we door samen verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen die opgroeien in armoede, bijdragen aan hun kansen. Deze investering in kinderen is volgens haar een investering in de samenleving als geheel.

    Belofte aan de stad

    Hanneke Reuling, lid van het College van bestuur van Hogeschool Rotterdam, sluit traditiegetrouw de openbare les af. Dit keer echter niet met een officiële installatie. Mariëtte Lusse was al lector Samenwerken met ouders bij Hogeschool Rotterdam. Reuling heeft lovende woorden voor haar: “De belofte aan de stad, de langdurige verbintenissen, betrouwbaarheid en wederkerigheid zijn ontzettend belangrijk in ons onderzoek. Ik zie dat in alles terug wat jij vertelt. Je bent een boegbeeld voor het onderwijs en onderzoek van de hogeschool.”

    Donatie

    Vanwege de dag van de Kinderarmoede krijgt niet Mariëtte Lusse, maar Nationaal Fonds Kinderhulp een cheque en een donatie aan het fonds. Ook bedankt Reuling de Gemeente Rotterdam. Niet alleen voor hun rol in het initiatief voor het onderzoeksprogramma Kinderarmoede, maar ook voor de inzet bij het helpen voorkomen dat studenten van Hogeschool Rotterdam als gevolg van geldzorgen voortijdig uitvallen.