Menu English

De transitie in zorg voor jongeren moet beter door Kwaliteitsstandaard

De bekroning op 15 jaar werken aan betere transitiezorg

04 februari 2019

Ruim 700.000 jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening, zoals diabetes, reuma of taaislijmziekte. Na hun achttiende verjaardag staan ze voor een vaak abrupte overgang (transitie) van kinderarts naar volwassenenarts. Daar gaat het te vaak mis. Ze verdwijnen soms totaal van de zorgradar. FNO heeft de handschoen opgepakt en maakt vandaag bekend te gaan werken aan een landelijke Kwaliteitsstandaard Transitie in de zorg. Daartoe is een Pledge ondertekend door verschillende organisaties en heeft FNO 200.000 euro aan financiële ondersteuning toegekend.

De Kwaliteitsstandaard wordt ontwikkeld door FNO samen met ervaringsdeskundige jongeren, partners uit beroepsgroepen, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), patiëntvertegenwoordiging en zorgverzekeraars. Methodologische ondersteuning bij de ontwikkeling zal worden verzorgd door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (KIMS). In het programma om tot de Kwaliteitsstandaard te komen, wordt niet alleen de landelijke norm voor goede transitiezorg omschreven, maar ook concrete aanbevelingen, handvatten en een stappenplan opgesteld. Parallel aan de ontwikkeling van de Kwaliteitsstandaard zal in het programma gewerkt worden aan implementatie van best practices en geleerde lessen.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: De pledge werd ondertekend door NVK, Kind en Ziekenhuis, V&VN, lectoraat Transities in Zorg Hogeschool Rotterdam, MIND, KIMS, Jongerenpanel ZéP, FNO en met ondersteuning van de Patientenfederatie.

Bekroning op het werk

Met deze pledge beloven de partijen zich vanaf nu samen in te zetten voor een geleidelijke en gestructureerde transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg voor alle jongeren met een chronische aandoening in Nederland. Met de ontwikkeling van de landelijke Kwaliteitsstandaard Transitie in zorg als belangrijkste uitkomst. Daarnaast verbinden zij zicht met het ondertekenen van deze pledge aan het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is Gezondheid…’ dat bijdraagt aan een gezonder en vitaler Nederland.

De onderzoeksresultaten van het project Betere Transitie bij Diabetes zijn gebruikt om de noodzaak van betere transitiezorg verder te onderbouwen. Voor AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg, is dit een bekroning op haar werk: “Onze jarenlange lobby voor meer aandacht voor dit thema heeft succes gehad: er gaat gewerkt worden aan een Nationale Kwaliteitsstandaard Transitiezorg”.

Lees hier de pledge en meer informatie over de transitie in zorg.

Foto: lector AnneLoes van Staa ondertekent de pledge.