"Had ik de wijsheid van jullie maar om mij heen gehad toen ik 10 jaar was.”
Zo eindigde een oud-adviesraadlid de viering van het 20-jarige bestaan van de adviesraad van Kenniscentrum Talentontwikkeling. Een mooier compliment hadden we niet kunnen krijgen voor het werk dat we samen met de adviesraad en partners in de stad doen: het versterken van de talenten en kansen van kinderen en de kwaliteit van de samenleving.
Actuele vraagstukken
Frans Spierings, directeur van Kenniscentrum Talentontwikkeling, opent de bijeenkomst met een schets van de ontwikkeling van de onderzoekspraktijk van de afgelopen twintig jaar. De adviesraad hield het kenniscentrum in deze periode telkens een spiegel voor en bracht actuele vraagstukken uit de beroepspraktijk onder de aandacht. Deze informatie vormt de basis voor het praktijkgerichte onderzoek dat door eenentwintig lectoren uit het sociale en educatieve domein wordt uitgevoerd. Samen met onderzoekers, docenten, studenten, professionals, jongeren en bewoners ontwikkelen ze bruikbare kennis, concrete handvatten en praktijkgerichte producten. Zo bevorderen we kansengelijkheid, onderwijskwaliteit en het vertrouwen in professionals.
Terugkijkend zien we een ontwikkeling van project naar programma naar beweging. Met dank aan de adviesraad slaagt het kenniscentrum er steeds beter in om met de juiste focus en verbinding van betekenis te zijn voor het versterken van de talenten in de samenleving.
Expositie
Een selectie van recente producten is te zien op de expositie van de feestelijke bijeenkomst. Zo waren onder meer de motivatieposter 'Eerste hulp bij motivatiedip bij studenten’ van lector Petra Poelmans, de zelfscan ‘De lerende onderwijsorganisatie’ van lector Annemarie Neeleman die leraren en schoolleiders inzicht geeft in wat een lerende school écht inhoudt en welke cruciale rol zij hierin spelen, het ganzenbordspel van Stay on track, waarmee de spelers in gesprek gaan over schoolloopbanen, te bezichtigen. Ook konden de bezoekers kennismaken met de ‘Edit-pack: een tool voor mensgericht onderwijs ontwerpen’ van lector Ivo Vrouwe of plaatsnemen in ‘de complimentenstoel’ waar je kon luisteren naar een complimentenregen in het kader van hoge verwachtingen.
Tafelgesprekken
Voorafgaand aan de expositie gingen Frans Spierings en Esther Leeftink, directeur Onderwijs & Kwaliteit Zadkine en adviesraadlid, met verschillende lectoren, docent-onderzoekers, praktijkpartners, ervaringsdeskundigen en andere adviesraadleden in gesprek. Er werden verschillende samenwerkingen aangehaald en succesvolle inzichten gedeeld.
Spoken Word
"Een plek vol inspiratie, een oase van kennis….waar talent schijnt, grenzeloos, onversaagd, niet te beschamend….een leeromgeving van dromen….in de groei van elk uniek vermogen en elke kracht, ligt de ware rijkdom van onze stad." Een greep uit spoken word die Thaisja Stuart, onderzoeker en ervaringsdeskundige, aan de eerste gesprektafel over haar eigen talentontwikkeling deelt. Aandacht voor kwaliteiten, uitgaan van het positieve en laagdrempelig contact maken met mensen zijn hierbij essentieel volgens haar.
Ons verhaal
Lectoren Carlos van Kan en Leonie le Sage vertellen het verhaal van het kenniscentrum aan de hand van de drie aandachtsgebieden: onderwijskwaliteit, kansengelijkheid en professionals met vertrouwen. Bij de adviesraadleden toetsen ze via een aantal korte vragen of we nog de juiste koers varen. de cirkel van armoede komen is nodig om succesvol aan de maatschappij deel te nemen.
Hoge verwachtingen
Oud-student Sayen Redan, nu werkzaam als ondersteunend jeugdbeschermer, deelt haar aangrijpende verhaal over het effect van lage en hoge verwachtingen met lector Jarise Kaskens, hoofddocent-onderzoeker Szabinka Dudevszky, beleidsadviseur onderwijskwaliteit en didactisch beeldcoach Eva Thier en onderwijskundig beleidsadviseur Julianne de Leeuwe. Door de lage verwachtingen in de jeugdzorg viel Sayen twee jaar uit het voortgezet onderwijs. De terugkeer was moeilijk: "We durven het niet aan met jou", hoorde zij van scholen waar ze zich aanmeldde. Met steun van een jeugdzorgwerker, die wel in haar geloofde, heeft zij haar pad gevonden en volgt ze nu een master Besturen van Zorgvernieuwing. Jarise: "Ik hoef niks meer te zeggen: hoge verwachtingen, die doen ertoe." Studenten benaderen vanuit hoge verwachtingen kun je doen met tools zoals didactisch beeldcoaching en positieve feedback.
Wat zou jij doen?
Welke dilemma’s komen professionals tegen in de praktijk van de jeugdbescherming? Lectoren Roos de Wildt, Michiel de Ronde en Clementine Degener leggen aan de hand van een dilemma uit de jeugdbeschermingscampagne "Wat zou jij doen?" een vraagstuk voor. Ze bespreken welke elementen belangrijk zijn voor professionals met vertrouwen. Een lerende cultuur waarin geluisterd wordt naar cliënten en organisaties, waar ruimte is voor autonome keuzes en ervaringsdeskundigen worden ingezet, blijkt van belang. Michiel: "Als onderzoekers luisteren wij niet alleen naar belanghebbenden, maar zorgen ook dat de betrokkenen met elkaar in gesprek gaan. We creëren verbindingen."
Kracht van brongroepen
Een van de focuspunten voor een betekenisvolle bijdrage van het onderzoek is het betrekken van alle verschillende de stemmen: de wetenschap, de praktijk, het onderwijs en de ervaringskennis. Dit was goed te zien in het afsluitende tafelgesprek met docent-onderzoeker Elizabeth van Twist, Directeur Stichting Mait Marjorie Malbons, docent Social Work Alexander Hogendoorn en Directeur Instituut voor Sociale Opleidingen Ostara de Jager. Om te innoveren of handvatten aan te reiken voor het creëren van vitale gemeenschappen, is de gelijkwaardigheid en stem van direct betrokkenen essentieel.
De cirkel is rond
Tijdens de afsluitende lunch is Michiel de Ronde getuige van nieuwe verbindingen die ontstaan op basis van wat er gedurende de ochtend is uitgewisseld. "Onze betekenis bestaat uit de verbindingen die we creëren en de kennis en methoden die daarbinnen dan gaan circuleren."
We zijn dankbaar voor de inzet en wijze raad van alle adviesraadleden de afgelopen jaren en kijken uit naar nieuwe uitdagingen die we met elkaar aangaan.
Ben je benieuwd naar onze producten of heb je ideeën voor samenwerking, we horen je graag!
Een impressie
van de feestelijke bijeenkomstFoto's Hans Tak











