Menu English

Pilot Zelfmanagement Web bij Erasmus MC Radiotherapie

Interview VIP Science

06 juni 2017

Cora Braat is verpleegkundig specialist op de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC. Binnen het onderzoeksprogramma NURSE-CC doet zij mee met de pilot waarin de interventie ‘Zelfmanagement Web’ wordt getest in de praktijk. VIP Science interviewde haar over de eerste ervaringen.

Over Zelfmanagement Web

Het Zelfmanagement Web staat mensen – in dit geval met kanker - bij op veertien zogeheten levensdomeinen, onder meer vervoer & mobiliteit, inspraak tijdens de behandeling, vrijetijdsbesteding en huishouden. Zo worden zij ondersteund in het optimaliseren van zelfmanagement tijdens de behandeling. Deze interventie is mede tot stand gekomen door onderzoekers van NURSE-CC.

Ervaringen met patiënten

Cora Braat vertelt erover in VIP Science, het wetenschappelijk magazine over verpleegkundig onderzoek in het Erasmus MC. "Het was voor mij heel verrassend dat patiënten op andere levensdoeleinden problemen ervaren dan ik verwachtte. Ik dacht bijvoorbeeld dat het domein 'klachten en bijwerkingen' vaak tot een gesprek zou leiden, maar minstens zo vaak geven patiënten aan dat het op het domein 'intieme relaties en seksualiteit' minder goed met hen gaat." Braat merkt dat de meeste patiënten het web een nuttig hulpmiddel vinden om met hun problemen aan de slag te gaan. Dit zijn vooral de mensen met langere behandelingen.

Het Zelfmanagement Web (klik voor grotere afbeelding)

Training voor verpleegkundigen / verpleegkundig specialisten

Binnenkort organiseert het onderzoeksteam van NURSE-CC samen met de Zorgacademie een korte, praktische training voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten over het werken met deze nieuwe tool voor persoonsgerichte zorg in het Erasmus MC: het gebruik van het Zelfmanagement Web in combinatie met oplossingsgerichte gesprekstechnieken. Hebt u belangstelling, mail dan naar naar AnneLoes van Staa.

Ook interessant