Menu English

Duurzame bedrijfsvoering

In de bedrijfsvoering van Hogeschool Rotterdam gebeurt van alles voor het verduurzamen van de organisatie en bedrijfsvoering, zo als afvalmanagement, duurzaam inkopen, werkgeluk, inclusief personeelsbeleid en energiebesparing.

 De hogeschool gaat daarbij uit van de drie focusgebieden waarop we impact willen maken, namelijk Maatschappelijke Veerkracht, Circulaire Economie en Klimaatverandering, zoals ook te lezen staat in ons programma Samen Duurzaam. Een belangrijke richtlijn zijn ook de Sustainable Development Goals (Internationale Duurzaamheidsdoelen).  

 

Drie focusgebieden

Maatschappelijke Veerkracht

  • Het water uit de koffieautomaten is sinds 2022 gratis. Hiermee dragen we voor een klein deel bij aan een gezonde voeding voor studenten en medewerkers.
  • In 2021 is een statiegeldregeling op plastic flesje van kracht geworden. Hogeschool Rotterdam zamelt deze statiegeldflesjes op alle locaties apart in. De opbrengsten worden gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation. Deze onafhankelijke organisatie richt zich op het voorkomen dat plastic afval in het milieu terechtkomt.
  • In 2023 komt er een nieuw contract voor de horecovoorzieningen op de hogeschool. De uitbaters moeten vanaf dan in hun aanbod en bedrijfsvoering rekening houden met eisen rondom duurzaamheid en circulariteit

Circulaire Economie

  • Bij het vervangen van kantoormeubilair kiezen we voor circulair meubilair. 
  • Het koffiedik uit de koffieautomaten wordt ingezameld en gaat naar Rotterzwam in Blue City, waar het als voeding dient voor het kweken van oesterzwammen.
  • Van het ingezamelde oud papier op de hogeschoollocaties wordt toiletpapier en papieren handdoekjes gemaakt, die de hogeschool weer teruggeleverd krijgt. Het gaat hier om 18.000 rollen toiletpapier en 400.000 handdoekjes per jaar.
  • Laptops en mobiele telefoons van medewerkers die worden ingeleverd en niet meer bruikbaar zijn, gaan terug naar de leverancier. De apparaten worden daar gerefurbished en opnieuw ingezet.
  • Oud frituurvet uit onze restaurants wordt opgeslagen, afgevoerd en verwerkt tot tweede generatie biodiesel.

-          Oud frituurvet uit onze restaurants wordt opgeslagen, afgevoerd en verwerkt tot tweede generatie biodiesel.

Klimaatverandering

  • Het leveringsbeleid voor kantoorartikelen is aangepast. Er worden nog maar (maximaal) twee keer per week kantoorartikelen geleverd, zodat minder vervoer nodig is. 
  • Bij verschillende renovaties van gebouwen zijn energiebesparende maatregelen getroffen, zoals extra isolatie en extra isolerend (triple) glas op het Academieplein, en vervanging van TL-verlichting door LED-verlichting op Museumpark.
  • Op basis van een diepgaand energieonderzoek naar de maatregelen en kosten op het gebied van energie in al onze gebouwen wordt een 'routekaart' opgesteld voor verduurzaming van onze vastgoedportefeuille. 
  • Bij de aanbesteding van het onderhoud van de buitenterreinen wordt vergroenen en klimaatbestendig inrichten een aandachtspunt.
  • Alle elektriciteit en aardgas (!) wordt groen ingekocht.
  • Omdat er sinds 2020 veel wordt thuisgewerkt, wordt er een stuk minder gereisd. Voor zowel dienstreizen als woon-werkverkeer ligt dit slechts op 20-30% van het niveau in de jaren ervoor.
  • De ondersteunende diensten werken in het nieuwe kantoorgebouw Blaak 555 hybride, wat ervoor zorgt dat het minder reizen onder deze collega's permanent blijft
  • Om duurzaam reizen onder collega's te stimuleren is de bijdrage vanuit het fietsenplan met ingang van 2022 verhoogd van € 750 naar € 1.000 .

Wist je dat over onze bedrijfsvoering?

Misschien ben je er al eentje tegengekomen, omdat je deze pagina nu leest. QR-codes waarmee we willen laten zien hoe we onze bedrijfsvoering verduurzamen. Want er gebeurt heel veel op dat gebied, zonder dat het direct zichtbaar is. Daarom vind je vanaf 9 mei op verschillende plekken op de hogeschool een QR-code met uitleg. Hoe duurzaam is de hogeschool? Nou, zó duurzaam! Blijf uitkijken naar de QR-codes, na de zomer vind je ze op nieuwe plekken.