Menu English

“Dit zouden alle ouders moeten doen.”

Vader Kamiran Haji over zijn ervaring met de ouderactiviteiten

Kamiran Haji wilde graag weten wat studeren in het hoger onderwijs betekent. Daarnaast had hij de behoefte aan informatie over de inhoud van bepaalde studies. Voor zijn dochter Savo, maar zeker ook voor zichzelf als vader. Hogeschool Rotterdam organiseert meerdere voorlichtingsavonden en workshops voor ouders om hen wegwijs te maken en hierop voor te bereiden. Haji bezocht een van de voorlichtingsrondes tijdens de open dag én volgde een workshop waarin hij leerde hoe hij zijn kind zo goed mogelijk kon begeleiden in haar studiekeuze. Na afloop was zijn conclusie: “Dit zouden alle ouders moeten doen.” Waarom hij zo enthousiast was (en is!) lees je hieronder.

Hoe heb je de voorlichting en workshop ervaren?

“Als zeer positief. Hogeschool Rotterdam zorgt er zo voor dat ouders tijdig op de hoogte zijn van de nabije toekomst van hun kind. Als ouder wil je ook weten hoe het eraan toegaat bij een hbo-opleiding. Je probeert je kind te helpen met voorbereiden en de juiste keuze te maken. Ik kijk naar wat mijn kind leuk vindt, maar ook wel naar waar de markt behoefte aan heeft. Mijn dochter had al vrij vroeg een keuze gemaakt. Toch weet je dat dat op het laatste moment kan veranderen wanneer er andere aantrekkelijke keuzemogelijkheden zijn. Er blijft bij kinderen altijd twijfel bestaan. Als je dan als ouder genoeg goede informatie hebt kun je je kind ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.”

Welk nut had de voorlichting ‘Studeren in het hbo’ voor je?

“Deze voorlichting op de open dag is speciaal voor ouders en erg informatief. Ik kwam direct in contact met studenten en dat was heel prettig. Zo leer je dat het belangrijk is om meteen je best te doen en je studiepunten te halen. Ook werd verteld dat een goede planning een must is als je succesvol wilt studeren. Een groot verschil met de middelbare school. Veel kinderen beginnen aan een studie zonder hierover goed te hebben nagedacht. Vervolgens gaan ze switchen omdat ze zelf én hun ouders niet goed weten wat ze willen. Andere ouders stellen tijdens zo’n voorlichting vragen waar jij zelf niet aan hebt gedacht. Daar leer je ook van.”

Is deze voorlichting voor alle ouders interessant?

“Jazeker. Uiteraard voor ouders die zelf niet gestudeerd hebben, maar zeker ook voor hen die dat wel hebben gedaan. Er is namelijk nogal wat veranderd de laatste 20 jaar. Een ouder die hier zelf had gestudeerd merkte op dat ‘alles nu anders is’. Zij was blij dat ze naar de voorlichting is geweest.”

Vader Kamiran Haji vond de oudervoorlichting en workshop een succes, hij hoopt met zijn enthousiasme andere ouders te overtuigen. 

Wat leerde je bij de workshop?

“De workshop ‘Hulp bij studiekeuze’ hielp vooral om mijn dochter zo goed mogelijk te begeleiden naar een studie die bij haar past. Zo kreeg ik veel praktijkinformatie en een goed beeld van wat een bepaalde studie inhoudt. Die informatie hielp mij weer om mijn dochter te adviseren. Wel vind ik dat kinderen uiteindelijk zelf moeten beslissen welke studie ze gaan volgen. Je moet ze niet dwingen.”

Raad je andere ouders aan naar de voorlichting en/of workshop te komen?

“Zeker. Ik vind het als ouder een plicht om te gaan. Maak gebruik van dit aanbod als je wilt weten wat jouw zoon of dochter straks gaat doen en in welke wereld hij of zij binnenstapt! Weinig ouders beseffen welke mogelijkheden er zijn om je goed te informeren. Sommige ouders bereik je ook niet. Misschien dat mijn enthousiasme andere ouders kan overtuigen.”

Wat heeft de dochter van Kamiran Haji uiteindelijk gekozen?

Dochter Savo heeft een jaar Human Resource Management gestudeerd aan Hogeschool Rotterdam en haar propedeuse behaald. Nu studeert ze Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit.

"Ik vond het heel goed dat mijn vader zich wilde laten informeren. Met vriendinnen hadden we het wel eens over studiekeuze. Sommige van hun ouders hebben in Nederland op school gezeten, maar ik heb ook vriendinnen bij wie dit niet zo is. Die konden moeilijker een studiekeuze maken. Mijn vader wist wel waarop hij moest letten."

Dochter Savo
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen