Menu
    English

    De winst van samen onderwijs ontwikkelen

    Hoe samenwerking binnen IGO niet alleen efficiënter maar ook beter onderwijs creëert

    25 april 2025

    Bij IGO zijn we al een aantal jaar intensief bezig met onderwijsontwikkeling. Niet als losstaande opleidingen, maar samen. Op 31 maart kwamen de curriculumcommissies en het managementteam daarom bijeen voor een werksessie. Een moment om met elkaar te kijken waar we staan, wat goed werkt, waar we tegenaan lopen en hoe we samen verder kunnen. Ook CvB-voorzitter Sarah Wilton-Wels was erbij. Haar conclusie? “Wat hier gebeurt, is waardevol voor de hele hogeschool.”

    Een stevige gezamenlijke basis

    Samenwerking tussen opleidingen vraagt om heldere afspraken. Binnen IGO ontwikkelden we het IGO-casco, een gedeelde structuur voor onze curricula. Daarbovenop bouwden we aan een gemeenschappelijk kwalificatieraamwerk. Zo zorgen we dat we als docenten dezelfde taal spreken en studenten op dezelfde criteria worden beoordeeld binnen het opgavegerichte onderwijs.

    Een mooi voorbeeld is de gezamenlijke PPO-lijn. Die is ontwikkeld op basis van gedeelde uitgangspunten en toetscriteria. Dat bespaarde niet alleen tijd, het leverde ook beter onderwijs op. En het bracht docenten inhoudelijk dichter bij elkaar.

    “Het ontwikkelen van onderwijs op basis van gedeelde uitgangspunten bespaarde ons niet alleen tijd, maar leverde ook meer kwaliteit op dan wanneer elke opleiding dit afzonderlijk had gedaan.”

    Leren door te doen, net als studenten

    Natuurlijk gaat samenwerken niet altijd vanzelf. In het opgavegerichte onderwijs, zoals OOG in jaar 3, merkten we hoe complex het kan zijn om over grenzen heen te werken. Tempo’s verschillen, belangen botsen, capaciteit is beperkt. Maar juist in dat proces groeide het onderlinge begrip en de verbinding tussen opleidingen.

    “We merkten hoe complex het kan zijn om over grenzen heen te werken. Wat we van onze studenten vragen, hebben we zelf ervaren.”

    Wat hielp, was onze duidelijke gezamenlijke visie (de IGOvisie), heldere kaders en de inzet van betrokken commissies en werkgroepen. Ook zagen we dat eigenaarschap vanzelf groeit als mensen iets zelf hebben ontwikkeld. Dat motiveert, maar vraagt ook om ondersteuning en goede afstemming. .

    De winst

    Onze manier van samenwerken levert zichtbaar meerwaarde op. Een paar voorbeelden:

    • Efficiënter onderwijs: minder dubbel werk, betere afstemming.
    • Meer kwaliteit: gedeelde uitgangspunten zorgen voor sterkere inhoud.
    • Professionele groei: docenten leren van en met elkaar.
    • Sterkere verbinding: tussen opleidingen en tussen mensen.

    Op naar de volgende stap

    Tijdens de werksessie zijn duidelijke vervolgstappen benoemd. We gaan:

    • studenten meer ruimte geven om af te studeren in Urban Labs rondom maatschappelijke opgaven.
    • collega’s met expertise (onderzoek, projectmanagement, samenwerken) bij elkaar brengen om kennis te delen en samen te ontwikkelen.
    • docenten met specialistische kennis breder inzetten binnen IGO.

    Welke initiatieven als eerste opgepakt worden, bepalen we samen met de curriculumcommissies en het MT. Heb jij ideeën of wil je aanhaken? Neem dan contact op met je curriculumcommissie of met het team Onderwijsinnovatie. We doen het samen.

    Ik bemoedig IGO om hiermee verder te gaan. We kunnen hiervan leren als Hogeschool Rotterdam en moeten hier ook van leren! We zijn het aan onze studenten en onze stand verplicht. Een grote aanmoediging om door te gaan en er samen doorheen te manoeuvreren en er niet omheen te gaan als het lastig wordt. Dat zie ik hier gebeuren en is geweldig.

    Sarah Wilton-Wels Voorzitter College van Bestuur

    25 april 2025