Menu English

Ben van Koppen

Docent binnen de manueel therapeutische leerlijn

In 1985 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Het grootste deel van mijn carrière ben ik werkzaam als manueel therapeut. Ik werk als solist in mijn eigen praktijk, PMC RijKo, welke gevestigd is in Rotterdam. Daarnaast geef ik sinds 2009 les aan de hogeschool.

Expertise: Klinisch redeneren

Hier geef ik voornamelijk les in de specialistische leerlijn van de Master Fysiotherapie, specialisatie Manuele Therapie. Ook geef ik les in de specialistische leerlijn van de specialisatie Sportfysiotherapie, begeleid ik mastertheses en geef ik technische vaardigheidslessen. 

“Ik vind het belangrijk om studenten mee te geven, dat ze zelf leren nadenken. Wat zeg je en waarom zeg je dat? We zitten te veel vast in vastgeroeste denkbeelden, maar deze zijn allang achterhaald. Die deuren wil ik dichtdoen en ik wil andere voor ze openen. Ze leren breder te kijken dan hun eigen scope. Als ik daarin slaag vind ik mijzelf als docent ook geslaagd” 

Naast mijn werk en het lesgeven, ben ik ook bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht. Dit onderzoek is gericht op therapie trouw (patience adherence to physical activity), gericht op de lage rugpijn patiënten.

“Ik vind de interactie tussen het werken in de praktijk, het doen van wetenschappelijk onderzoek en het geven van onderwijs ontzettend leuk. Deze drie elementen verrijken elkaar. Eén en één en één is vier”.

Je ziet in de alledaagse praktijk mensen met gezondheidsproblemen (casus) die raakvlakken hebben met het doel van je onderzoek, waardoor het een het ander verrijkt. Deze kennis en ervaring kun je vervolgens weer in het onderwijs meenemen. Daarnaast kun je vertalen wat de wetenschap zegt over ons vak, doordat je artikelen leest voor je studie. 

In 1985 ben ik aan Hogeschool Rotterdam afgestudeerd als bachelor fysiotherapeut en in 1994 ben ik afgestudeerd als bachelor manueel therapeut. In 2009 heb ik de toenmalige master Manuele Therapie (nu specialisatie Manuele Therapie van de Master Fysiotherapie) aan Hogeschool Rotterdam behaald. Hierna hebben ze mij gevraagd om te blijven als docent. Dit bevalt erg goed.

 “Onderwijs geven vind ik erg stimulerend. Je wordt door je collega’s en de studenten gestimuleerd, omdat je het met elkaar over het vak hebt. Daar word ik blij van.”

Het volgen van de master heb ik als zeer positief ervaren. Je kennis wordt afgestoft en je bent even uit de sleur van de alledaagse praktijk. Ik ging hier elke vrijdag naar toe met het gevoel dat ik een dagje op vakantie ging. Daarnaast heeft het kennisdelen met collega’s mij heel erg geïnspireerd.