Menu English

Happy Growing: babylengtemeter voor couveusebaby's

Erasmus MC-Sophia

Ontwerpgericht estefette-onderzoek naar een baby-lengtemeter.

Vraagstelling

Huidige meetinstrumenten voor het meten van de lichaamslengte van te vroeg geboren baby’s (neonaten) zijn onhygienisch, onnauwkeurig, en bovendien stressvol voor de baby. In een interprofessionele projectestafette is vanaf 2015 een nieuwe babylengtemeter ontwikkeld door HR-studenten, vanuit zorg en engineering. In nauwe samenwerking met verpleegkundigen van het Erasmus MC-Sophia.

Aanpak

In een traject van interprofessionele onderwijsprojecten door multidisciplinaire studententeams en in nauwe samenwerking met verpleegkundigen en neonatologen van de NICU van het Erasmus MC is het estafetteproces gestart. Hierbij ontstond een idee voor een systeem, waarbij de couveusebaby vanaf buiten gemeten werd tussen twee nauwkeurige, geprojecteerde lichtlijntjes, ter voorkoming van het inbrengen in de couveuse van een onhandig, onhygienisch instrument. Het ontwerp houdt rekening met de complexe omgeving en werd tussentijds aangepast bij veranderende omstandigheden. 

Resultaat

Een volledig door HR-studenten ontwikkeld meetinstrument dat voldoet aan de strenge eisen van het Erasmus MC en Neonatale IC. Door continu de professionals te betrekken bij ontwerpbeslissingen, zijn alle wensen meegenomen in het eindontwerp. Met de wens van de verpleegkundigen de aflezing geheel digitaal te maken, is geheel eigen electronica ontwikkeld, inclusief display, accu’s oplaadmogelijkheid en eigen kallibratiesoftware. De behuizing van de display, is een stijve constructie, waarbij twee geprojecteerde lichtlijntjes exact de afstand meten in de couveuse en weergeven in de display.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Elektrotechniek
  • Medische Hulpverlening
  • Verpleegkunde

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Michel Bril, Dineke van Duijn, Stefan van Gorsel, Marco Groen, Pascal Groeneveld, Milan Koster, Marloes Meijer, Hiep Nguyen, Raymond van Noort, Asienho Pahlad, Mathijs Pelt, Eva Sell, Vincent van Susante

Begeleider(s)

Harry Broeders, Ronald van Gils, Onna Helder

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen