Menu
  English

  Happy Growing: babylengtemeter voor couveusebaby's

  Erasmus MC-Sophia

  Ontwerpgericht estefette-onderzoek naar een baby-lengtemeter.

  Vraagstelling

  Huidige meetinstrumenten voor het meten van de lichaamslengte van te vroeg geboren baby’s (neonaten) zijn onhygienisch, onnauwkeurig, en bovendien stressvol voor de baby. In een interprofessionele projectestafette is vanaf 2015 een nieuwe babylengtemeter ontwikkeld door HR-studenten, vanuit zorg en engineering. In nauwe samenwerking met verpleegkundigen van het Erasmus MC-Sophia.

  Aanpak

  In een traject van interprofessionele onderwijsprojecten door multidisciplinaire studententeams en in nauwe samenwerking met verpleegkundigen en neonatologen van de NICU van het Erasmus MC is het estafetteproces gestart. Hierbij ontstond een idee voor een systeem, waarbij de couveusebaby vanaf buiten gemeten werd tussen twee nauwkeurige, geprojecteerde lichtlijntjes, ter voorkoming van het inbrengen in de couveuse van een onhandig, onhygienisch instrument. Het ontwerp houdt rekening met de complexe omgeving en werd tussentijds aangepast bij veranderende omstandigheden. 

  Resultaat

  Een volledig door HR-studenten ontwikkeld meetinstrument dat voldoet aan de strenge eisen van het Erasmus MC en Neonatale IC. Door continu de professionals te betrekken bij ontwerpbeslissingen, zijn alle wensen meegenomen in het eindontwerp. Met de wens van de verpleegkundigen de aflezing geheel digitaal te maken, is geheel eigen electronica ontwikkeld, inclusief display, accu’s oplaadmogelijkheid en eigen kallibratiesoftware. De behuizing van de display, is een stijve constructie, waarbij twee geprojecteerde lichtlijntjes exact de afstand meten in de couveuse en weergeven in de display.

  Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Elektrotechniek
  • Medische Hulpverlening
  • Verpleegkunde

  Type

  Onderzoek

  Aan dit project werkten mee

  Michel Bril, Dineke van Duijn, Stefan van Gorsel, Marco Groen, Pascal Groeneveld, Milan Koster, Marloes Meijer, Hiep Nguyen, Raymond van Noort, Asienho Pahlad, Mathijs Pelt, Eva Sell, Vincent van Susante

  Begeleider(s)

  Harry Broeders, Ronald van Gils, Onna Helder