Menu English

“Er wordt op de opleiding alles aan gedaan om te zorgen dat je de vakken haalt.”

Farenty van de opleiding Maritiem Officier

Ik ben Farenty, ik ben 27 jaar en ik volg de opleiding Maritiem Officier aan het Rotterdam Mainport Institute, wat onderdeel is van Hogeschool Rotterdam. Hiervoor heb ik 2 jaar de opleiding tot meubelmaker gedaan en heb ik mij vervolgens 2 jaar gespecialiseerd in houten botenbouw aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Daarnaast heb ik 2 jaar als matroos gevaren en leek het mij geweldig om zelf het schip te mogen besturen. Vandaar de keuze voor deze opleiding.

Werken of doorstuderen

In eerste instantie heb ik gekozen voor werken, ik vond school echt niet meer bij me passen, ten minste dat dacht ik. Nu heb ik het enorm naar mijn zin op de opleiding en zit ik goed op mijn plek. Daarbij zie ik dat ik door deze vervolgopleiding te doen, straks op verschillende plekken op de arbeidsmarkt aan de slag kan.

Op dit moment loop ik goed op schema en het ziet ernaar uit dat ik volgend jaar in de zomer ga afstuderen. Voor ik begon had ik er rekening mee gehouden dat ik er misschien iets langer over zou kunnen doen, maar dit is niet het geval. De opleiding is interessant, uitdagend en ik leer er veel.

Ik had een pittige start omdat ik weer moest leren om te leren. Ook de wiskundige, natuurkundige en scheikundige vakken waren soms wat lastig om bij te benen. Maar waar een wil is, is een weg, dus met wat extra coaching en hulp van medestudenten was het zeker te doen.

Tips voor mbo studenten

Mijn advies aan mbo studenten die door willen studeren is om in de zomervakantie al je wiskunde, natuurkunde en scheikunde kennis bij te spijkeren. Dit zal de start van je studie een stuk gemakkelijker maken. Zorg er voor dat als je iets niet begrijpt dat je meteen aan de bel trekt. Vraag om peercoaches en schaam je vooral niet als je extra begeleiding nodig hebt.

Wiskunde in een terugkerende factor tijdens de opleiding, dus dat is goed om van tevoren te weten. Ik herinner me nog dat ik tijdens de eerste les niet begreep waar het over ging. Nu gaat het een stuk beter, want hoe vaker je ermee bezig bent, des te beter je het gaat begrijpen.

Mocht je twijfelen over je wiskundeniveau, zeg ik: gewoon starten! Zoals ik al eerder aangaf kun je vooraf je wiskunde bijspijkeren en uiteraard kun je tijdens je studie om hulp vragen. Er wordt op de opleiding alles aan gedaan om te zorgen dat je de vakken haalt.

Mijn verwachtingen

Ik was vooral benieuwd naar het niveauverschil en hoe ik studeren zou ervaren. Daarbij heb ik soms het idee dat mensen onderschatten hoe breed de technische en theoretische kennis is waarover je moet beschikken als Maritiem Officier. Je leert vooral veel over het schip zelf, over de constructie, hoe de motor in elkaar zit, hoe je bepaalde krachten berekend op de motor, welke navigatie en communicatie er gebruikt wordt, hoe je met de apparatuur omgaat en wat er bij de wet- en regelgeving komt kijken. Het doel is dat je aan het einde van de opleiding weet wat zich allemaal op het schip afspeelt, hoe het werkt en hoe je ermee moet varen.

Na mijn opleiding wil ik graag een paar jaar gaan varen als Officier op privéjachten. Op den duur zou ik wat dichter bij huis willen werken en lijkt mij het loodswezen heel interessant.

Meer weten over deze opleiding?

Ga naar de opleidingspagina