Menu Zoeken English

Valpreventie

Verkerk Group Zwijndrecht

Mbo- en hbo-studenten werkten samen aan productinnovatie. Resultaat: een marktklaar detectiesysteem voor de gezondheidszorg.

Vraagstelling

De Verkerk Groep ontwikkelt, maakt en levert onder meer systemen voor de zorg, bijvoorbeeld voor veiligheid en alarmering. Al een tijdje speelden ze met het idee om een valdetectiesysteem aan hun productlijn toe te voegen. De ontwikkeling daarvan leek het perfecte project om aan de creativiteit van studenten over te laten. Toevallig werd Verkerk juist toen benaderd door de Leonardo Experience (www.leonardo-experience.nl) op zoek naar een project waar hbo- en mbo-studenten samen aan konden werken.

Aanpak

Bij de ontwikkeling komt van alles kijken: ergonomie, elektrotechniek, ontwerp. Studenten Industrieel Product Ontwerpen stonden het eerst aan de tekentafel. Het ontwerp werd omgezet in een prototype en getest – doet het wat het moet doen - door studenten van Da Vinci. Uit de eerste ronde kwam een aantal verbeterpunten. Een nieuw IPO-team ging daar weer mee aan de slag. Tot slot zorgden Da Vinci-studenten voor een nieuwe testronde, de verpakking en de handleiding.

Resultaat

Het apparaat wordt binnenkort in productie genomen en komt daadwerkelijk op de markt. Wanneer zorginstellingen het valpreventiesysteem plaatsen, kan de verpleging snel ter plekke zijn als een bewoner valt, dreigt te vallen of over de afdeling gaat dwalen. De studenten vonden het een mooi project: “De samenwerking met mbo was een goed idee, het had zelfs nog wel meer mogen zijn. Als je op een R&D-afdeling werkt, krijg je ook met elkaar te maken.”

Opleiding(en)

  • Elektrotechniek
  • Industrieel Product Ontwerpen

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Andreé Hes, Michael Setjadiningrat, Parisa Shahrokhi Damavaand 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen