Menu English

Icare - oogdrukmeter voor de Thuiszorg

Icare Helsinki m.m.v. Helsinki Metropolia Univ.

Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid en de toepassingsmogelijkheden van de Icare HOME binnen de Nederlandse Thuiszorg.

Vraagstelling

De Icare HOME meet en bewaakt de intra oculaire druk (IOD) van het oog. Onderzocht wordt of de Icare HOME-oogdrukmeter in de Nederlandse thuiszorg kan worden geïmplementeerd. De belangrijkste onderzoeksvraag voor het bereiken van dat doel is: 'Wat zijn de mogelijkheden om de IOD bij de Icare HOME op personen boven veertig jaar op het gebied van zelfzorg thuis te meten, met betrekking tot de preventie van glaucoom?' Aanvullend is gevraagd het huidige ontwerp van de Icare HOME-oogdrukmeter tegen het licht te houden en te komen met voorstellen ter verbetering van nauwkeuriger meetresultaten.

Aanpak

Om informatie over het huidige glaucoomprogramma en de behoeften van de thuiszorg naar een oogdrukmeter in beeld te krijgen, zijn er interviews met optometristen, oogspecialisten en verpleegkundigen in de thuiszorg afgenomen. Tevens is er literatuurstudie gedaan naar trends en verbeteringen van het apparaat, én zijn er bedrijfsbezoeken afgelegd bij leveranciers van oogdrukmeters. Daarnaast is er samengewerkt met studenten Industrieel Product Ontwerpen om na te gaan welke aspecten van het product verbeterd moeten worden voor een succesvolle implementatie in de thuiszorg.

Resultaat

De eindresultaten zijn een glaucoom zorgprogramma, een voorstel tot integratie in de gezondheidszorg - beide financieel onderbouwd. Daarnaast zijn aanbevelingen gedaan voor verbetering van onder meer positionering, publiciteit, een nieuwe standaard voor het apparaat en een smart device en zijn er financiële mogelijkheden gepresenteerd. Aan de opdracht is gewerkt door studenten van een zeer unieke combinatie van opleidingen. Waardoor een compleet beeld geven van de problematiek en het eindresultaat waarin alle aspecten ter verbetering van (het gebruik van) het product onder de loep zijn genomen.

Opleiding(en)

  • Ergotherapie
  • Gezondheidszorgtechnologie
  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Ergotherapie
  • Verpleegkunde

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Laura Bergsma, Bram Binnekamp, Harm Dul, Robin van Everdingen, Liza Heidt, Melissa de Leeuw, Denise van Leeuwen, Anouk van der Male, Dana Metselaar, Stijn Oude Lenferink, Marloes Westerlaken, Sanne Wiltschut

Begeleider(s)

Ronald van Gils, Raoul Nielen, Bartel Timmermans, Jos Verweij

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen