Menu English

Björn Herfst over de Ad Accountancy en de aansluiting op zijn vervolgstudies

Accountancy: Meet the alumni

Meet Björn! Björn Herfst is 24 jaar, woont in Schiedam en volgde de Associate degree-opleiding Accountancy. Hij werkt momenteel als assistent accountant bij Finchtree, het bedrijf waar hij tijdens zijn studie stage liep. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen als Ad Accountancy-student en de aansluiting van deze opleiding op zijn vervolgstudies.

Waarom heb je voor de opleiding Ad Accountancy gekozen? 

Ik wilde iets met cijfers doen, daar was ik op school altijd goed in. Ik heb voor de Ad Accountancy gekozen omdat het een vrij brede opleiding is. Je kunt er verschillende kanten mee op. Ik ben direct na de havo gestart. Ik was toen 17 en wist nog niet precies wat ik wilde doen. Je moet dan toch een richting kiezen. 

Uiteindelijk ben ik na de Associate degree doorgestroomd naar de bachelor Accountancy. Dat was ook wel een van de dingen die ik belangrijk vond bij mijn keuze voor de Associate degree. Dat ik, als ik dat zou willen, door kon gaan bij de bachelor. Dan heb je na twee jaar in ieder geval al een diploma, net dat beetje extra zekerheid, en kun je daarna nog door als je dat wilt.   

Dan heb je na twee jaar in ieder geval al een diploma, net dat beetje extra zekerheid, en kun je daarna nog door als je dat wilt.

Hoe heb je de opleiding ervaren? 

Ik heb havo gedaan en vond de opleiding in het begin best lastig. Ik had nooit van journaalposten gehoord en het niveau gaat zeg maar net een stapje verder dan dat van economie op de havo. Ik heb echt wel even gedacht: waar ben ik aan begonnen. Maar toen ik het eenmaal door had en wist hoe die journaalposten werkten, begon ik de opleiding echt leuk te vinden. Ik zat in een klas met een hoop oudere studenten die al een vooropleiding in bedrijfsadministratie hadden. Die kenden de termen allemaal al en hadden wat dat betreft een beetje een voorsprong. Maar gelukkig had ik het alsnog snel onder de knie en vond ik het een leuke opleiding, waar ik veel geleerd heb.  

Hoe heb je de overstap van Ad naar bachelor ervaren? 

Ik ben doorgestroomd naar de bachelor Accountancy bij Hogeschool Rotterdam en dat sloot heel goed op elkaar aan. Normaal gesproken loop je bij de bachelor in het derde en het vierde jaar stage, maar omdat wij voor de Associate degree in het tweede jaar al stagelopen hebben, hebben ze jaar twee en drie voor ons als het ware omgedraaid. Wij volgden de vakken van het tweede jaar in het derde jaar, in plaats van de stage.  

Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn

 

Kun je iets over je huidige werk vertellen? 

Ik ben assistent accountant bij accountantskantoor Finchtree, dus ik stel bijvoorbeeld jaarrekeningen samen en bereid aangiftes omzetbelasting voor. Als assistent ben ik als het ware betrokken bij alle belastingdingen en jaarrekeningen.  

Ik heb hier tijdens de Ad-opleiding stagegelopen. Ik wilde na deze stage meteen wel blijven, maar dat was niet te combineren met de voltijd bacheloropleiding. En de opleiding Accountancy was helaas niet in deeltijd te volgen bij Hogeschool Rotterdam. Dus ik ben een jaartje gestopt bij Finchtree, ben er tijdens mijn bachelor weer stage gaan lopen en ben er na afronding van de bachelor echt gaan werken. En werk er nu inmiddels al drie jaar.  

 
Welke onderdelen of tools die je tijdens de opleiding hebt geleerd, kun je in je huidige werk toepassen?  

Dat zijn er heel veel. Sowieso de journaalposten die ik tijdens de opleiding mee heb gekregen. Nu ik er wat langer werk en steeds meer verantwoordelijkheden krijg, merk ik steeds vaker dat ik dingen toepas die ik bij de opleiding geleerd en gezien heb. Eerst was ik voornamelijk met de kleinere bedrijven bezig, de ‘bakker om de hoek’ zeg maar. Maar de bedrijven worden steeds groter. Dacht ik tijdens de opleiding nog regelmatig ‘wat moet ik met deze informatie?’, merk ik dat ik nu een paar jaar verder veel hiervan gebruik. Waarderingen van deelnemingen, van bedrijven, bijvoorbeeld.   

Dacht ik tijdens de opleiding nog regelmatig ‘wat moet ik met deze informatie?’, merk ik dat ik nu een paar jaar verder veel hiervan gebruik.

Wat vond je het leukst tijdens de opleiding? 

Mijn stage! Tijdens de opleiding werk je in principe met allemaal fictieve opdrachten. Maar tijdens de stage ga je echt in de praktijk aan de slag. Dan krijg je echt meer een gevoel bij het werk, bij de mensen. 
 

Aan wie zou jij de opleiding aanbevelen? 

Aan mensen zoals ik. Die misschien van de havo komen en iets met cijfers willen doen, maar nog niet precies weten wat. Die het dus leuk vinden om van alle kanten wat mee te krijgen. Je krijgt tijdens de opleiding Ad Accountancy van alles en dan kun je met die basis kijken welke kant je op wil. Dus voor mensen die nog niet zeker weten dat ze ook écht Accountant willen worden, en om die reden dan ook niet meteen aan die vierjarige bachelor willen beginnen.  

Tijdens de stage ga je echt in de praktijk aan de slag. Dan krijg je echt meer een gevoel bij het werk, bij de mensen.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst? 

Ik ben nu bezig met een praktijkopleiding voor de titel AA, accountant-administratieconsulent. Dat is zeg maar de samenstelkant. Je kan ook registeraccountant (RA) worden, dat is meer voor controles. Als AA is het meer het samenstellen van jaarrekeningen en het doen van belastingaangiftes. Je bent een soort sparringpartner voor de klant. Dat ligt mij beter. Ik hoop dus sowieso die praktijkopleiding af te ronden. En daarnaast wil ik me gewoon ontwikkelen in het Accountancywerk. Ik vind het leuk, zit wel op mijn plek. 

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen